Staatssecretaris De Moor na chaos aan Klein Kasteeltje: "Wat vandaag gebeurd is, is niet voor herhaling vatbaar"

Asielzoekers zullen zich morgen weer kunnen aanmelden in het Klein Kasteeltje in Brussel voor hun asielaanvraag. Dat zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole De Moor, in een reactie op de chaos die vandaag was ontstaan bij het aanmeldcentrum. Staatssecretaris De Moor heeft nu extra politie-ondersteuning gevraagd en maakt zich sterk dat Fedasil morgen de poorten van het Klein Kasteeltje weer zal kunnen openen.

Aan het Klein Kasteeltje in Brussel is het de afgelopen weken steeds drukker geworden. Steeds meer migranten komen zich er aanmelden om asiel aan te vragen de Dienst Vreemdelingenzaken en opvang te krijgen bij Fedasil. 

Normaal gezien zijn hiervoor twee aparte wachtrijen: één aan de poort aan de voorkant en één aan de poort aan de achterkant. Maar dat is nu plots veranderd. “Vandaag werd de rij op vraag van de burgemeester (Philippe Close (PS)) en buurtbewoners verplaatst naar de andere zijde”, legt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor uit in het Radio 1-programma “De wereld vandaag”.

BELUISTER - Staatssecretaris De Moor reageert op de chaos die vandaag was ontstaan bij het Klein Kasteeltje:

“Ik heb daar ook alle begrip voor, want de situatie was daar effectief onhoudbaar”, geeft De Moor grif toe. “Dus ik heb Fedasil gevraagd om de rij op een andere plaats te organiseren, maar dat is vandaag helaas niet gelukt.” 

En dat betreurt de staatssecretaris: “Wat vandaag gebeurd is, is absoluut niet voor herhaling vatbaar. Mensen die nood hebben aan bescherming in ons land, moeten ook asiel kunnen aanvragen. Het is belangrijk om dat te blijven garanderen en daarvoor moeten oplossingen gezocht worden.”

In "Terzake" legt De Moor uit welke maatregelen er nog in de pijplijn zitten:

Videospeler inladen...

De Moor beseft dat het Fedasil-personeel bezorgd is over de veiligheid aan het Klein Kasteeltje: “Het gaat om hun veiligheid én die van de mensen die in het Klein Kasteeltje verblijven, maar er vandaag door de wachtrij niet meer binnen konden.”  

Om die veiligheid te garanderen heeft De Moor nu extra politie-ondersteuning gevraagd. “Die zal er morgen ook zijn”, garandeert de CD&V-politica. “Zowel van de lokale als de federale politie zal er morgen ondersteuning zijn, zodat Fedasil-medewerkers hun werk in alle veiligheid zullen kunnen doen.” Bijgevolg verwacht De Moor dat Fedasil morgen de poort van het Klein Kasteeltje weer zal kunnen openen.

"Terzake" draaide vandaag deze reportage bij het Klein Kasteeltje:

Videospeler inladen...

Meest gelezen