Sabine (22) werd slachtoffer van afpersing via Snapchat: "Uit angst blijf je beelden doorsturen"

Sabine, een jonge vrouw van 22, werd het slachtoffer van afpersing via Snapchat. Via de app stuurde ze naaktbeelden van zichzelf naar iemand die zich voordeed als Jonas. Eerst vrijwillig, nadien omdat ze door hem bedreigd werd. De man blijkt nog veel meer slachtoffers gemaakt te hebben en moet vandaag voor de correctionele rechtbank in Antwerpen verschijnen. 

Sabine* is een jonge vrouw van 22. Iets meer dan een jaar geleden begon ze op Snapchat te chatten met een jongen die zichzelf "Jonas" noemde. Dat deed ze op aanraden van een vriendin. "Zij was al met Jonas aan het sturen, maar volgens mij nog niet zo lang", vertelt Sabine. "Ze zei tegen mij dat ik ook met hem kon sturen en dat ik geld kon verdienen door foto's en video's te sturen."

Sabine is een schuilnaam, want de jonge vrouw wil enkel anoniem getuigen. Haar echte naam is gekend bij de redactie.

In het begin rook Sabine nog niet meteen onraad. "Je gaat er niet meteen vanuit dat het verkeerd gaat lopen, zeker niet omdat hij heel vriendelijk was. Ik heb hem ook gezegd dat ik wel wilde weten tegen wie ik aan het praten was en dan heb ik hem gevraagd om een foto te sturen. Hij heeft me één foto gestuurd, van iemand die hij natuurlijk helemaal niet was. Dat vond ik wel heel weinig en ik vroeg om meer foto's, maar die kreeg ik nooit."

En toch ging Sabine door met chatten. Ze had geen geldproblemen, maar een extra zakcentje was wel welkom. Alleen werd "Jonas" wel steeds veeleisender. "Het is op een punt gekomen dat hij constant foto's en video's wilde, echt elke dag en bijna de hele dag door. Maar dat is voor niemand haalbaar." 

Opdringerig en agressief

Maar hem negeren, leek geen optie, vertelt Sabine. "Hoe meer opdringerig hij werd, hoe minder ik begon te sturen naar hem. Maar als ik niet reageerde werd hij manipulatief en agressief. Dan begon hij ook te dreigen. Hij dreigde er bijvoorbeeld mee om de beelden online te gooien. En op dat moment zie je niet meteen iets wat je nog kan doen. Uit angst blijf je dan alles doorsturen, want je wordt bedreigd en gechanteerd."

Uit angst blijf je alles doorsturen, want je wordt bedreigd en gechanteerd

Uiteindelijk besloot Sabine om "Jonas" te blokkeren op Snapchat, maar ook toen gingen de bedreigingen nog door, deze keer via de Snapchat van haar vriendin. "Hij zei dat hij ons wel zou vinden want dat hij wist waar we werkten. Hij zei dat we niet wisten met wie we te maken hadden en wat ons zou overkomen. Toen heeft mijn vriendin hem ook geblokkeerd. En wij hebben geluk gehad."

De man die zich voordeed als "Jonas" is Sabine en haar vriendin nooit komen opzoeken. Bij sommige andere meisjes deed hij dat wel, soms met dramatische gevolgen. Hij staat voor de correctionele rechtbank ook terecht voor verkrachting en aanranding. 

BEKIJK - Twee slachtoffers getuigen in dit verslag van "Het journaal":

Videospeler inladen...

Andere meisjes waarschuwen

Sabine stapte zelf niet naar de politie. Ze raakte pas betrokken bij het onderzoek nadat een ander slachtoffer wél besloot om een klacht in te dienen. "En toen ben ik uitgenodigd bij de politie om mijn verhaal te doen. Ze hadden mijn gegevens namelijk gevonden in zijn gsm. Pas nadat ik het hele dossier gelezen had, besefte ik dat hij niet zomaar iemand was. En toen kreeg ik nog meer schrik." Haar vriendin wilde niet bij het dossier betrokken raken. Ze wilde zelfs niet verhoord worden door de politie.

Angst, maar ook schaamte spelen achteraf mee, vertelt Sabine. "In het begin probeerde ik het vooral van mij af te zetten en wilde ik er niet te veel mee bezig zijn, maar de schaamte komt wel op. Je bent erin getrapt hè. Dan denk je: hoe kon ik zo dom zijn? Maar dan is het al te laat hè. "

Meisjes gaan best niet in op zo'n vraag. Je weet nooit wie je aan de andere kant van de lijn hebt

Na haar eigen ervaringen wil Sabine nu anderen waarschuwen, om te voorkomen dat dit nog een keer kan gebeuren. "Bij mij moeten ze niet meer komen voor foto's of video's, die zal ik nooit meer zomaar sturen. Meisjes gaan best niet in op zo'n vraag. Zeker niet als ze opdringerig worden, want dan kan het heel gevaarlijk worden. Je weet nooit wie je aan de andere kant van de telefoon hebt."

Bang voor de toekomst

Vandaag verschijnt de man die zich voordeed als Jonas voor de correctionele rechtbank in Antwerpen. Het Openbaar Ministerie roept hem daar niet alleen ter verantwoording voor het zonder toestemming verspreiden van seksueel getinte beelden van minder- een meerderjarigen, maar ook voor de verkrachting van vier vrouwen en voor aanranding. De man zou eerder ook al veroordeeld zijn voor het aanmaken van valse profielen en afpersing.

Sabine is vooral bang voor wat er zal gebeuren als hij niet veroordeeld wordt, of wanneer hij ooit weer vrij komt. "Zulke personen komen sowieso ooit vrij. We leven nog altijd in België. Maar hij is heel onvoorspelbaar, dat is duidelijk. De vraag is: gaat hij dat gewoon terug opnieuw doen, gaat hij de meisjes opzoeken? Je weet het nooit, je weet niet waartoe hij in staat is."

De vraag is: gaat hij dat gewoon opnieuw doen? Gaat hij de meisjes opzoeken?

"De namen van de meisjes die in de rechtbank zijn, zullen waarschijnlijk genoemd worden. Ik ben bang dat hij ons dan gaat komen opzoeken omdat wij zogenaamd de schuldigen zijn van het feit dat hij vast blijft zitten. Daar ben ik heel bang voor."

Meest gelezen