James Arthur Photography

Vlamingen krijgen vanaf 12 september herfstbooster tegen coronavirus: wie komt wanneer aan de beurt en met welk vaccin?

Op 12 september start Vlaanderen met een nieuwe vaccinatiecampagne tegen het coronavirus. Wie zal een uitnodiging in de bus krijgen en wanneer? Welk vaccin zal je krijgen en waarom zou je je opnieuw laten vaccineren? 6 vragen en antwoorden over de "herfstboosterprik".

1. Krijg ik een uitnodiging en wanneer?

Eerst komen de mensen aan bod die het meest risico lopen om ernstig ziek te worden van een coronabesmetting. Voor hen is de herfstbooster aanbevolen

Het gaat over iedereen vanaf 65 jaar. Ook de 80-plussers die aan het begin van de zomer al een tweede booster hebben gekregen, wordt aanbevolen om zich in de herfst opnieuw te laten vaccineren. Zij moeten wel minstens 3 maanden wachten vooraleer ze een nieuwe boosterprik kunnen krijgen. Wie recent besmet is, moet minstens 2 weken wachten.

Ook mensen met een verzwakt afweersysteem en zorgverleners krijgen voorrang op een herfstbooster. Ook voor hen wordt het vaccin aanbevolen.

Daarna worden alle Vlamingen tussen 18 en 65 jaar uitgenodigd, van oud naar jong. Voor hen is de herfstbooster een vrijblijvend aanbod en geen aanbeveling, met uitzondering van:

  • huisgenoten van kwetsbare mensen
  • zwangere vrouwen
  • mensen tussen 50 en 64 jaar die kampen met obesitas, die roken of veel alcohol consumeren
  • mensen die gezondheidsproblemen hebben, bijvoorbeeld chronische hart- en vaatziekten, longziekte, diabetes.

Op maandag 12 september zullen de eerste prikken worden gezet in de vaccinatiecentra. Het doel is om de risicogroepen al voor eind september te hebben gevaccineerd, de rest tegen 1 november. Iedereen zal dus in september of de eerste helft van oktober worden uitgenodigd.

2. Hoe zal ik worden uitgenodigd?

Dat gebeurt net als vorige keer per brief en (als je bent ingeschreven) elektronisch via My eBox, Mijn Burgerprofiel of per e-mail. Daarin zal ook nog eens staan in welk vaccinatiecentrum je terechtkan en voor wie het vaccin precies wordt aanbevolen.

"Op de meeste uitnodigingen zal al een datum en tijdstip worden voorgesteld, ook bij wie het vaccin niet wordt aanbevolen", zegt Joris Moonens van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. "Je kan natuurlijk die afspraak nog wijzigen, en er zijn ook vaccinatiecentra die werken met open afspraken. Dan zal je zelf nog een afspraak moeten vastleggen."

Je zal je ook opnieuw kunnen inschrijven op een reservelijst via QVAX. Zo kan je sneller worden opgeroepen als iemand anders bijvoorbeeld niet komt opdagen in het vaccinatiecentrum.

3. Welk vaccin zal ik krijgen?

Er wordt gevaccineerd met de mRNA-vaccins van Pfizer en Moderna, die aangepast zijn aan de omikronvariant van het coronavirus. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) zette daarvoor het licht op groen.

De aangepaste vaccins bevatten zowel de genetische code van de oorspronkelijke variant van het coronavirus als de eerste omikronvariant (BA.1). "Labo-onderzoek  heeft aangetoond dat de nieuwe vaccins ook werken tegen de nieuwe omikronvarianten BA.4 en BA.5. Maar het is zeker niet de bedoeling om nu heel gericht te mikken op BA.4 of BA.5", zegt vaccinoloog Pierre Van Damme. "Het is vooral de bedoeling om onze immuniteit te verbreden voor eventuele toekomstige varianten in het najaar of volgend voorjaar."

Net als bij de vorige vaccinatiecampagne zullen vooral de vaccins van Pfizer worden ingezet.

4. Zullen de aangepaste vaccins op tijd geleverd worden?

De eerste aangepaste vaccins worden verwacht in de week van 7 september. Dan levert Pfizer 1 miljoen en Moderna 300.000 vaccins. Bij de start van de vaccinatiecampagne zijn dus 1,3 miljoen vaccins beschikbaar. 

In de week van 12 september volgen nog eens 1,4 miljoen aangepaste vaccins en ook daarna worden nog leveringen verwacht. Dat laat Vlaams minister van Volksgezondheid Hilde Crevits (CD&V) weten.

5. Waarom zou ik mij opnieuw laten vaccineren?

Dat de coronavaccins relatief snel hun werkzaamheid verliezen, is intussen bekend. Ook na een boosterprik. "Eerst vermindert de bescherming tegen een infectie, maar na een zestal maanden zien we toch ook de bescherming tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopname afnemen", zegt Pierre Van Damme. 

Daarom dat de herfstbooster wordt aanbevolen voor kwetsbare mensen. Maar ook wie wat jonger is en geen onderliggende aandoeningen heeft, kan (ernstig) ziek worden. "Mensen jonger dan 65 en zonder risicofactoren moeten zelf de afweging maken of ze zich willen laten vaccineren of niet", zegt Joris Moonens. 

"Factoren die je in overweging kan nemen zijn bijvoorbeeld je eigen gezondheidstoestand. Ben je zelf al wat zwakker van gezondheid? Of heb je veel contact met kwetsbare mensen, dan kan je het beter zijn om je wel te laten vaccineren. Raak je er zelf niet aan uit dan kan je natuurlijk ook het advies vragen van een arts om je je keuze te helpen maken."

"We verwachten ook dat er vanaf half oktober een nieuwe coronagolf komt", zegt professor Van Damme. "Dat zeggen ook de modellen van het European Centre for Disease Prevention en Control. Het is nu een goed moment om ons daarop voor te bereiden door te vaccineren."

6. Wat als ik in Brussel of Wallonië woon?

In Brussel en Wallonië zullen enkel de mensen vanaf 50 jaar een uitnodiging krijgen om zich deze herfst te laten vaccineren tegen corona. Dat gebeurt net als in Vlaanderen van oud naar jong. 65-plussers, mensen met een verminderd afweersysteem en zorgpersoneel zullen eerst worden uitgenodigd. Mensen jonger dan 50 kunnen zich op vrijwillige basis aanbieden, maar krijgen geen uitnodiging.

Meest gelezen