Heemkring Wichelen

Wichelen herdenkt keizerin Theophanu: "Ze kreeg de gemeente 1.050 jaar geleden als bruidsschat"

Vanaf morgen herdenkt Wichelen een maand lang keizerin Theophanu. Het dorp was de bruidsschat aan de Byzantijnse keizerin voor haar huwelijk met de Duitse keizer Otto II. "Omdat de oorkonde daarover dateert uit het jaar 972, weten we nu zeker dat Wichelen al minstens 1.050 jaar bestaat", zegt Roger De Knijf van de Heemkring Wichelen.

Dat keizerin Theophanu eigenlijk een Byzantijnse prinses was, weten misschien maar weinig mensen. En dan is het al helemaal raden naar haar connectie met de gemeente Wichelen. De Heemkring Wichelen doet het verhaal van keizerin Theophanu uit de doeken, met een herdenking die een maand lang duurt. 

Met de muurschildering willen we de aandacht van heel Wichelen voor het bijzondere leven van Theophanu

Roger De Knijf, Heemkring Wichelen

In een oorkonde uit 972 leerde de Heemkring Wichelen dat het dorp de bruidsschat was voor Theophanu, voor haar huwelijk met de Duitse Keizer Otto II. "Dat betekent dus dat ons dorp al minstens 1.050 jaar bestaat", zegt Roger de Knijf van de Heemkring Wichelen. De afgelopen jaren heeft Dirk Callebaut zich vastgebeten in het leven van Theophanu. Callebaut is geschiedkundige, en de archeoloog die de abdij van Ename heeft blootgelegd. De vondst en het unieke verhaal zijn voor de Heemkring Wichelen een reden om te vieren en tegelijk de keizerin te herdenken. 

Vlak bij de pastorie heeft streetartist Gunther "Cazn" Baeyens een muurschildering gemaakt met de afbeelding van Theophanu. "Maar er staan ook zaken op die in haar leven belangrijk waren," zegt De Knijf. "Dat zijn enkele kerken, maar ook een natuurgebied: de Bergemeersen. Dat is nu een onderdeel van de Kalkense Meersen. Ook opvallend is dat ze kijkt naar de katholieke kerk van Wichelen, terwijl zij eerst een Byzantijnse prinses was, die de ritus nog kende van Constantinopel, het vroegere Byzantium."

Een maand lang vieren

Met een concert met Byzantijnse gezangen, een boek, een lezing en een tentoonstelling, zal Wichelen keizerin Theophanu vanaf morgen herdenken. "We zijn het eerste dorp in heel Europa dat Theophanu en Otto II op zo'n manier herdenkt, het is dus uniek!", zegt De Knijf. "De tentoonstelling wordt eind volgende week trouwens ook geopend door Herman Van Rompuy, die de eerste president geweest is van de Europese Unie. 

Mensen van de Heemkring Wichelen voor de muurschildering van keizerin Theophanu
Radio 2
kasto80

Meest gelezen