De reinigingsfirma aan het werk.

Buurtbewoners vinden nog steeds asbestdeeltjes in tuin, 3 weken na bedrijfsbrand in Roeselare

In Roeselare vinden buurtbewoners nog steeds asbestdeeltjes in hun tuin, drie weken na de zware bedrijfsbrand bij Sidegro. Ze bundelden hun bezorgdheden in een brief aan het stadsbestuur. "Het gaat toch om een kankerverwekkend product."

Op donderdag 28 juli heeft het hevig gebrand in containerverhuurbedrijf Sidegro in Roeselare. Er vielen geen gewonden, maar er kwamen wel asbestdeeltjes vrij. Een gespecialiseerd bedrijf zorgde voor de reiniging. "Eigenlijk deden ze dat heel goed", zegt bewoonster Claire Sioen. "Eerst met de hand, dan met de stofzuiger over het gras en dan nog eens op handen en knieën om alles weg te doen." 

"We dachten dat het in orde was", gaat Claire verder. "Maar de dag nadien vonden we nog vijf brokstukken en na het weekend vonden we nog stukjes. De asbestinspecteur kwam ook nog langs en hij vond ook nog brokken. Om de twee dagen vinden we zo nog wel iets." 

Waar die asbestdeeltjes vandaan komen, daar hebben de bewoners het raden naar. "We denken van de bomen of van de daken", vermoedt Claire. Het kan ook van de trein zijn die voor de deur passeert, want die sporen zijn nog niet gereinigd."

Brief aan het stadsbestuur

"We maken ons toch zorgen, want het gaat om een kankerverwekkend en zelfs dodelijk product." Daarom hebben vijftien bewoners hun zorgen neergepend in een brief aan het stadsbestuur. "We zijn vooral bang voor de kleine kinderen in de buurt. Als ze lopen of fietsen op die stukjes, dan komen de brokjes los en kan het gevaarlijk zijn."

"We hopen nu dat we kunnen samenwerken met de stad Roeselare en het bedrijf Sidagro. Zo kunnen we het probleem eindelijk volledig aanpakken. Misschien kunnen we de hinder van fijn stof ook beperken, want dat is iets waar we al jaren mee zitten", klinkt het bij de bewoners. 

Meest gelezen