Echo wil fabriek in Houthalen-Helchteren eind dit jaar sluiten: 61 banen bedreigd

De directie van Echo, de producent van prefab betonelementen, wil haar fabriek in Houthalen-Helchteren sluiten. Dat is deze voormiddag bekendgemaakt op een bijzondere ondernemingsraad. 55 arbeiders en 6  bedienden dreigen eind dit jaar hun job te verliezen.

"De markt van voorgespannen betonwelfsels is de voorbije jaren sterk veranderd", vertelt Herman Wijckmans van Echo. "De productiecapaciteit is sterk toegenomen, en door die concurrentie zijn de prijzen gedaald. Maar de grondstofprijzen zijn gestegen en daardoor maakt onze fabriek in Houthalen enorm veel verlies. Het is daardoor niet langer haalbaar om de fabriek draaiende te houden." 

Ze hebben een wanbeleid gevoerd de voorbije jaren

Yannick Urbain, vakbond ABVV

"Het bedrijf maakt inderdaad al jaren verlies, maar de directie heeft ook nooit de nodige investeringen gedaan", reageert Yannick Urbain van de socialistische vakbond. "Ze hebben een wanbeleid gevoerd de voorbije jaren."

Van 200 personeelsleden naar 61

In 2013 en 2020 werden bij Echo Houthalen nog zware herstructureringen doorgevoerd.  Van de meer dan 200 werknemers bleven er nog 61 over. "Deze aankondiging van de directie komt dan ook hard aan bij de personeelsleden", gaat Urbain verder. "De komende weken kunnen nog enkele orders afgewerkt worden. Intussen zullen we met de directie onderhandelen over een sociaal plan."

Echo heeft ook nog een afdeling in Zutendaal. Maar daar wordt niet geherstructureerd, laat het bedrijf nog weten. 

Meest gelezen