Getty Images

Gerechtsdeurwaarder krijgt tuchtsanctie voor aanrekenen te hoge kosten aan wanbetalers

Een gerechtsdeurwaarder uit Oudenaarde heeft een tuchtsanctie gekregen van de Nationale Kamer van Gerechtsdeurwaarders. Hij had wanbetalers te hoge extra kosten aangerekend, en "zich zo schuldig gemaakt aan een schuldenindustrie die financieel zwakke burgers nog veel verder in de afgrond duwt", legde de Kamer uit. Hij kreeg een boete en een blaam.

Een gerechtsdeurwaarder uit Oudenaarde moet een boete betalen van 2.000 euro en krijgt een blaam van de Nationale Kamer van Gerechtsdeurwaarders. Die tuchtstraf krijgt hij omdat hij wanbetalers extra hoge administratiekosten aanrekende. In oktober 2019 ging de bal aan het rollen. Een vrouw had toen een boete van 20 euro niet betaald, en kreeg van de gerechtsdeurwaarder een aanmaning waarvoor ze uiteindelijk 340 euro moest betalen. De vrouw stapte ermee naar de media, en nam een advocaat, maar het kwam niet tot een zaak omdat de gerechtsdeurwaarder de extra kosten snel terugbetaalde .

Drie slachtoffers dienden klacht in

Omdat de man door de terugbetaling toegaf dat hij te veel had aangerekend, dienden uiteindelijk drie gedupeerden een klacht in bij de deontologiecommissie van de Nationale Kamer van Gerechtsdeurwaarders. Die stuurde de zaak door naar de tuchtraad, die de uiteindelijke sanctie nam. De gerechtsdeurwaarder krijgt een blaam, en moet 2.000 euro boete betalen.

De tuchtcommissie tilt zeer zwaar aan de bewezen tuchtfeiten. Want zo'n wanpraktijk is volgens de commissie een schoolvoorbeeld van de zogenaamde "schuldenindustrie" die door bepaalde gerechtsdeurwaarderskantoren in stand gehouden wordt. 

"Op zich moest hij geen grote boete betalen", vertelt de advocaat van één van de gedupeerden, "maar het gaat om het principe dat nu aan de kaak werd gesteld. Het principe dat de financieel zwakke burgers systematisch met geveinsde kosten nog verder de afgrond ingeduwd worden. Zij betalen al die extra rekeningen en denken dat ze de schuld aan het inlossen zijn, maar in feite raken ze geen stap verder", reageert advocaat Vyls.

Het belangrijkste is dat die praktijken nu misschien eindelijk zullen stoppen
Advocaat van één van de gedupeerden

Meer controle nodig

"Dat bedrag is lang niet in proportie met de winst die de deurwaarder ten onrechte heeft gemaakt op de kap van de zwakkeren van de maatschappij, maar het is wel hoogst uitzonderlijk dat een deurwaarder zo een sanctie krijgt", zegt advocaat Vyls. "Dat wijst op de ernst van de gepleegde feiten. En het allerbelangrijkste is dat deze praktijken nu misschien eindelijk zullen stoppen."

Advocaat Vyls hoopt dat deze zaak het bewustzijn bij de bevolking aanwakkert dat ze niet alles moeten slikken wat hen wordt aangerekend. "OCMW's of schuldbemiddelaars die vaak met de financieel zwakkeren in contact komen, moeten zich soms de vraag durven stellen of die schulden effectief kloppen. Wie twijfelt, kan altijd een pro-Deoadvocaat inschakelen. Dat kan soms interessant zijn", zegt Vyls.

kasto80

Meest gelezen