Belga: Brandweermannen op de Boerentoren tijdens brand in 1976

"IJzersterke" Antwerpse Boerentoren overleefde al vier branden, beschietingen en V1-bom

Voor alle Antwerpenaren was het donderdagavond even schrikken toen het bijgebouw van de Boerentoren in vuur en vlam stond. Toch is het niet de eerste keer dat de iconische toren in brand stond. Stadsgids Tanguy Ottomer vertelde bij Radio 2 in Antwerpen over de incidentrijke geschiedenis van de toren, met in totaal al vier branden.

"Die toren heeft al veel meegemaakt", zegt Tanguy Ottomer, stadsgids van Antwerpen op Radio 2. "Toch is hij er altijd blijven staan. Al ben ik wel blij dat het een klein brandje was deze keer." In totaal stond de toren nu al vier keer in brand en telkens overleefde de stalen constructie het. "In 1954 waren er twee branden en ook nog een in 1976." Bij alle branden bleef de schade gelukkig beperkt.

Bekijk hier de beelden van de brand in 1976

Videospeler inladen...

De Boerentoren overleefde niet alleen vier branden, maar ook de Tweede Wereldoorlog. "Het was de eerste Europese wolkenkrabber die in de jaren '30 gebouwd is. Beschietingen teisterden de toren in 1944 tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar de toren bleef staan." In totaal kreeg de Boerentoren 50 granaatinslagen te verwerken.

De Antwerpenaren waren zo blij dat de toren overeind bleef en iedereen zei dat het een ijzersterke toren is
Tanguy Ottomer, stadsgids

In 1945 kreeg de Boerentoren nog meer klappen. "Toen is er een bom op de zijkant van de toren terechtgekomen en toch zakte hij nog niet in." Een V1-bom zorgde voor een groot gat in de Boerentoren, maar de stalen constructie bleef overeind. "De Antwerpenaren waren daar zo blij mee en iedereen zei toen dat het een ijzersterke toren is."

Nieuwe eigenaar

Sinds vorig jaar is de Boerentoren in handen van Fernand Huts. De toren wordt nu gerenoveerd en gaat in 2028 open voor publiek. "Ik ben belachelijk blij met de overname van meneer Huts. Oorspronkelijk kon je helemaal naar boven om een koffie te drinken op het panoramisch dak. Toen het in handen was van de bank kon dat helaas niet meer. Maar nu is het eindelijk terug de toren van de Antwerpenaar."

Meest gelezen