Grootouders voor het Klimaat protesteren nu ook tegen groot woonproject Kolmenveld in Tessenderlo

Het protest tegen de plannen voor een groot woonproject in het Kolmenveld, in het centrum van Tessenderlo neemt toe. Het lokale actiecomité krijgt de steun van de Grootouders voor het Klimaat. De gemeente en een projectontwikkelaar willen er een nieuw woonzorgcentrum, een theaterzaal en 90 woningen bouwen. 

Er loopt een openbaar onderzoek over het Kolmenproject in Tessenderlo. Er is al jaren protest van het lokale actiecomité 'Red het Kolmenveld', maar nu sluiten de Grootouders voor het Klimaat zich daar ook bij aan. "Een groene zone in het centrum zou volgebouwd worden met onder meer woningen, appartementen, een vrijetijdshuis, een woonzorgcentrum en een mega parking", zegt Liesbet Croughs van Grootouders voor het Klimaat. "Wij denken dat dat veel te veel is en dat het weinige groen in het centrum opgeofferd wordt aan beton." 

Het groen wordt helemaal opgeslorpt, terwijl dat zo belangrijk is voor verkoeling, zeker in een centrum

Volgens Croughs zijn daar heel veel nadelen aan verbonden. "De leefbaarheid gaat achteruit: mensen zitten veel te dicht bij elkaar, het groen wordt helemaal opgeslorpt, terwijl dat zo belangrijk is gezien de klimaatverandering, want dat zorgt voor verkoeling, zeker in een centrum."

Vraag naar woningen dichtbij centrum

Volgens de gemeente is het belangrijk om extra woningen in het centrum te bouwen. "Het is belangrijk dat mensen de kans krijgen om in het centrum te kunnen wonen, want daar is veel vraag naar", zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Stefan Govaerts (CD&V). "We hebben er alle baat bij om zoveel mogelijk groen in het centrum te hebben, en we gaan ook hier zorgen dat er de nodige groene elementen zijn, zoals een waterpartij en een vlonderpad. Maar ik kan niet ontkennen dat een deel van het bosje dat er nu staat, zal verdwijnen."

Dat er ook nood is aan woningen en een woonzorgcentrum wordt beaamd door Liesbet Croughs, maar het is niet alles of niets. "Ik begrijp de nood, maar er wordt te weinig rekening gehouden met het behoud van het groen. Dus we sluiten ons aan bij de lokale mensen die zich ook bezorgd maken over de toename van het verkeer."

Het openbaar onderzoek over de plannen met het Kolmenveld loopt nog tot eind augustus. Meer informatie vind je op de website van de gemeente.

Meest gelezen