provincie Oost-Vlaanderen

Op een na hoogste klassieke windmolen van ons land wordt 175 jaar: provincie viert de Roomanmolen in Sint-Pauwels 

Zondag houdt de provincie Oost-Vlaanderen een verjaardagsfeest voor de Roomanmolen in Sint-Pauwels bij Sint-Gillis-Waas. De molen is 175 jaar oud, en is daar de enig overblijvende molen. Hij heeft enkele onderdelen van de verdwenen molens. Met zijn 24 meter is hij de hoogste klassieke windmolen van de provincie, en ineens ook de tweede hoogste van het land. 

Als een windmolen 175 jaar wordt, mag dat volgens de provincie Oost-Vlaanderen wel gevierd worden. Tijdens het Ambachtelijk Weekend is er zondag een verjaardagsfeestje aan de Roomanmolen in Sint-Pauwels bij Sint-Gillis-Waas. 175 jaar is voor een molen eigenlijk niet echt heel oud, want de oudste molens dateren al van in de 12de eeuw. "Maar voor een steenmolen van die grootte is dat toch een respectabele leeftijd", zegt Walter Van den Branden van het provinciaal molencentrum Mola.

Veel andere molens hebben die leeftijd niet bereikt

Walter Van den Branden van het provinciaal molencentrum Mola

Bijzonder aan de Roomanmolen is vooral zijn hoogte van 24 meter. Daarmee is het de hoogste klassieke windmolen van de provincie, en ineens de 2de hoogste van het land. Ook speciaal is dat hij in 1847 opgebouwd werd met klei, die ter plekke werd ontgonnen en gebakken. De bouwheer van de molen was immers een koopman en fabrikant van dakpannen en ontgon daar zijn klei. "Dat is ook nog te merken aan het terrein achter de molen, dat nu nog altijd moerassig is", zegt Van den Branden. De Roomanmolen is ook de enige overblijvende molen van Sint-Pauwels. Bij de bouw ervan zijn enkele onderdelen gebruikt van de verdwenen molens.

Verjaardagsfeestje en tegelijk voorstelling van 50ste Erfgoedsprokkel

Tijdens het verjaardagsfeest voor de molen nu zondag, stelt de provincie ook de 50ste editie voor van haar Erfgoedsprokkel. Dat is een publicatie over historische monumenten en landschappen. En deze jubileumeditie wijdt 16 bladzijden aan de Roomanmolen. Tijdens het feest zal de molen ook  werken. "Dat gebeurt wel regelmatig", zegt Walter Van den Branden, "want we hebben 3 vrijwillige molenaars die er geregeld graan malen. Het meel wordt niet echt verkocht, maar kan uitzonderlijk wel verkregen worden bij bijzondere gelegenheden. Nu gaat het meel naar Pomona. Die vzw legt zich toe op het telen van biospelt. Die kan dan het allerbeste meel meenemen, want de spelt wordt gemalen op steen!"

Lees verder onder foto van de Roomanmolen vóór de renovatie van 2019-2021

Johan Bonnaerens

Speciaal voor de gelegenheid creëerde meester-brouwer Koen De Cock 2 nieuwe bieren: "Assekop" en "Bonkeleir". Die namen verwijzen naar onderdelen van molens. De Cock is van Sint-Pauwels zelf, en is brouwmeester bij Brouwerij Van Steenberge in Evergem.

Tijdens het feestweekend kan je een rondleiding volgen door een molenaar. En rond de molen zal een terras staan, en komt er animatie. 

Het volledig programma is hier te vinden.

kasto80

Meest gelezen