Opvallende figuren maken Pukkelpop nog kleurrijker

Op dag twee van het festival Pukkelpop in Hasselt zijn de camping en de weide goed gevuld, met een heleboel opvallende figuren voor en achter de schermen. Wij haalden er zes uit met een goed verhaal. 

"We zijn vanochtend vroeg om vier uur vertrokken in Kortrijk, en zijn hier aangekomen rond zeven uur", vertellen twee meisjes die we als eersten in de rij aan de inkom zien staan. "Dat doen we allemaal om op de eerste rij te kunnen staan tijdens het concert van Nothing But Thieves, straks om vijf uur. "Goldband willen we ook graag zien, maar dat is het eigenlijk. We komen dus echt alleen voor die twee", lacht het andere meisje.

Hendrik Geuens, afkomstig uit Leopoldsburg maar wonende in het Vlaams-Brabantse Nieuwrode, is werknemer achter de schermen van Pukkelpop, al sinds de allereerste editie in 1985. "Ik ben echt een ancien", lacht Geuens. "Pukkelpop is zoals een familie, en ik kan het maar niet loslaten." Al jarenlang is de Limburger deel van het technische klusjesteam. 

Intussen werken zijn zoon Corneel en dochter Anke ook op Pukkelpop. "We zijn hier praktisch opgegroeid, dus het was logisch dat we hier op termijn ook zouden werken", vertelt Corneel Geuens. 

De familie is ook een KRC Genk-familie. "We gaan normaal naar elke thuiswedstrijd in Genk, maar dit weekend missen we er eentje door Pukkelpop. Dat is een bewuste keuze want het is dan ook maar één keer per jaar Pukkelpop!"

Evertjan Vandeweyer uit Lommel is misschien één van de meest fervente festivalgangers van Limburg. "Ik heb zo'n 30 festivalbandjes aan mijn arm hangen, en thuis ligt nog een hele lading", vertelt hij. "In totaal heb ik er zo'n 100 en de oudste moet van een festival van 2009 zijn." 

Toch bezoekt Vandeweyer de festivals zelden als festivalbezoeker. "Ik werk al lang als vrijwilliger bij Inter Toegankelijk Vlaanderen. Dat is een organisatie die ervoor zorgt dat mindervaliden en minder mobiele mensen toch nog met volle teugen van festivals kunnen genieten. Ik ben er beland nadat mijn dochter een hersenbloeding heeft gehad en moest revalideren. Ik wilde toen iets teruggeven aan de maatschappij. Mijn motivatie is nu zo groot zodat mijn dochter sneller revalideert om naar festivals te kunnen meegaan."

Onderstaande vrolijke bende uit Roeselare heeft zich gevormd tijdens de coronacrisis. "Wij zijn neef en nicht en kwamen tijdens de coronacrisis nog bij elkaar over de vloer", vertellen Emma en Nicolas Dewulf. "Op een bepaald moment hebben ook onze vrienden elkaar leren kennen, en zo is dit groepje ontstaan. Dit is de eerste keer dat we samen iets doen." Hun kledij bestelden de zeven vrienden online, om aangepast aan elkaar naar het festival te kunnen gaan.

Antione Cox uit Bocholt en Valère Hielen uit Peer zijn twee goeie vrienden die al jaren samen vrijwillig werken op Pukkelpop. Ze zijn, net als heel wat andere mensen  van het "Green Team", verantwoordleijk voor het opruimen van het afval op de festivalweide. Met vuilniszakken in de aanslag trekken ze rond op het terrein. 

"Ik moet zeggen dat de berg afval dit jaar voorlopig een pak kleiner is dan op vorige edities", vertelt Cox. "Misschien heeft corona iets bijgebracht aan de jeugd", lacht hij. Zijn collega beaamt dat. "Andere jaren hadden we veel meer te doen. Maar we doen het graag", vertelt de Perenaar. 

"Voor mij staat Pukkelpop in het teken van blauw", vertelt Hasselaar Thibault Reynders. De jongeman heeft blauw haar, een blauw t-shirt, blauwe sokken en blauwe schoenen. "De zangeres van een band die hier speelt heeft ook blauw haar, en sinds vorig jaar ben ik best wel fan. Dus ik dacht: ik doe eens iets zots. Alleen speelt de partner van die zangeres morgen ook op dit festival en dat vermindert natuurlijk mijn kansen", lacht de Hasselaar. 

Meest gelezen