Klein Kasteeltje weer open, maar situatie blijft moeilijk: "We zitten al een jaar in crisis"

De deuren van het aanmeldcentrum Klein Kasteeltje in Brussel zijn vandaag opnieuw open voor mensen die asiel willen aanvragen. Gisteren bleven die gesloten nadat er chaos was ontstaan door de verplaatsing van de nadarhekken. Maar de situatie blijft moeilijk: "Het is organisatorisch een hele krachttoer om dit allemaal vlot te laten verlopen. We zijn al een jaar in crisis", zegt Mieke Candaele van Fedasil.

Ook vandaag staan opnieuw meer dan 100 mensen aan te schuiven aan de poorten van het Klein Kasteeltje. Zowel alleenstaande mannen en vrouwen, gezinnen als niet-begeleide minderjarigen willen er zich aanmelden om de asielprocedure op te starten en aanspraak te maken op opvang. Vannacht sliepen opnieuw verschillende mensen op straat in afwachting van dat ze het gebouw binnen mochten. 

Op vraag van Fedasil leiden 25 agenten de situatie in goede banen, meer dan op andere dagen. "We zijn de staatssecretaris dankbaar voor die extra agenten. Het is belangrijk dat ze er niet alleen vandaag zijn, maar ook alle volgende dagen, zolang de crisis blijft zoals ze is.", zegt Candaele in het Radio 1-programma "De ochtend".

Bekijk de drukte aan het Klein Kasteeltje vandaag:

Videospeler inladen...

Druk op personeel

Fedasil slaagt er al maanden niet meer in om alle mensen die zich willen aanmelden op korte termijn te registreren. De druk op het personeel neemt alsmaar toe, waarschuwt Candaele. "Onze mensen moeten elke dag in zeer moeilijke omstandigheden hun job doen. Ze worden elke dag geconfronteerd met mensen die niet binnen mogen en geen opvang krijgen en die al weken de nacht op straat doorbrengen." 

Een veilige werkomgeving is een basisrecht. Daarom hebben we gisteren beslist de poort te sluiten

"Er is personeel van Fedasil dat achtervolgd en bedreigd wordt wanneer ze naar huis gaan. Dat kunnen we niet meer tolereren. Een veilige werkomgeving is een basisrecht. Daarom hebben we gisteren beslist de poort te sluiten." 

Extra personeel is geen oplossing, zegt Candaele, en ook meer opvangplaatsen bieden volgens haar op lange termijn geen soelaas. "Zolang de instroom groter is dan de uitstroom is het asielsysteem gewoon niet gezond. Elke maand komen er meer mensen bij dan dat er mensen het opvangnetwerk verlaten. Er is een heel pakket aan maatregelen nodig. De asielaanvragen moeten bijvoorbeeld sneller behandeld worden door het CGVS." 

Beluister hier het gesprek met Mieke Candaele in "De ochtend":

Meest gelezen