Illustratie

Laatste dag zomerschool in Mol: "Kinderen met leerproblemen opgewarmd voor het nieuwe schooljaar"

In Mol is het vandaag de laatste dag van de zomerschool. 135 kinderen die wat leerachterstand hebben, zijn daar in twee weken tijd klaargestoomd voor het nieuwe schooljaar, op een leuke manier. "We organiseren veel spelen om dingen aan te leren."

Het was de derde keer dat Mol een zomerschool organiseerde. Deze keer liep die van 8 tot 19 augustus. "We proberen kinderen die problemen met leren of bepaalde zorgen nodig hebben, op te warmen voor het volgende schooljaar", zegt coördinator Debby Goudriaan. "We doen dat in nauw overleg met de scholen. Zij wijzen kinderen naar ons door."

Naar de markt

Een dag op de zomerschool ziet er wel wat anders uit dan op de gewone school. "We gaan wel schoolse dingen aanleren, zoals de maaltafels en begrijpend lezen, maar we organiseren daar spelen rond. Onze leerkrachten zijn bijvoorbeeld ook veel buiten geweest met de kinderen. Zo zijn ze bijvoorbeeld naar de markt geweest om daar dingen te gaan ontdekken of bepaalde vaardigheden in te oefenen. We proberen het leuk te houden. Het is dan ook nog altijd vakantie voor de kinderen."

De scholen zijn blij dat de leerlingen toch een sprongetje vooruit hebben gemaakt

Debby Goudriaan, coördinator zomerschool Mol

Volgens de leerkrachten leveren die 2 weken zomerschool duidelijke resultaten op. "In het begin van de eerste week merk je dat de knop van het leren omgedraaid is en ze op non-actief staan bij wijze van spreken. Maar stilaan komen dan toch de maaltafels terug, worden de spellingsregels afgestoft en zie je dat ze er weer mee weg zijn. De scholen zijn ook blij dat de leerlingen toch een sprongetje vooruit hebben gemaakt. Ze moeten minder herhalen, want dat is nu gebeurd, en daardoor zijn ze beter mee met de andere leerlingen."

Meest gelezen