Linda Evangelista ingepakt op cover van Vogue: "Zal moeilijk zijn om werk te vinden met uitstulpend lichaam" 

Het Canadese topmodel Linda Evangelista (57) staat op de cover van het septembernummer van het Britse modemagazine Vogue, nadat ze jarenlang uit de openbaarheid verdween door een mislukte schoonheidsbehandeling. Op de foto's is enkel haar gezicht onbedekt, maar ze geeft toe dat ook dat bijgewerkt is. In het magazine vertelt ze hoe ze nog steeds worstelt met hoe ze eruit ziet, maar ook hoe ze toch hoopt om weer aan de slag te kunnen gaan als model. 

In de jaren 90 was Linda Evangelista een van de best betaalde topmodellen ter wereld. De afgelopen jaren verdween ze uit de openbaarheid, omdat ze zich schaamde voor haar lichaam. Na een mislukte schoonheidsbehandeling kreeg ze harde, gevoelloze vetuitstulpingen op verschillende plaatsen op haar lichaam. Haar modellencarrière leek voorbij en ze kreeg een depressie. 

Vorig jaar kwam ze naar buiten met haar verhaal. Ze spande een rechtszaak aan tegen CoolSculpting, het bedrijf waar ze de schoonheidsbehandeling volgde. Ze zei dat ze niet op de hoogte was van de bijwerkingen van de behandeling. 

Het was de bedoeling om vet te laten weghalen van haar dijen, buik, rug, flanken en kin door vetcellen te bevriezen, maar ze kreeg een zeldzame bijwerking, waardoor haar lichaam op bepaalde plaatsen begon op te zwellen. 

Ondertussen heeft ze een schikking getroffen met het bedrijf en probeert ze verder te gaan met haar leven. "Ik ben er mentaal nog altijd niet bovenop, maar ik ben zo blij met de steun die ik gekregen heb van mijn vrienden en van de mode-industrie", zegt ze aan Vogue. Ze mocht onlangs een campagne doen voor het Italiaanse modehuis Fendi en nu staat ze op de cover van het iconische modemagazine Vogue. 

Toch wil ze niet echt spreken over een comeback. "Ik mis mijn werk enorm, maar eerlijk, wat kan ik doen? Het zal niet gemakkelijk zijn. Je zult me niet zien in een zwempak. Het zal moeilijk zijn om werk te vinden met mijn uitstulpend lichaam, zonder dat er dingen moeten weggewerkt worden."

Op de foto's voor Vogue is ze bijna volledig ingepakt. Ze draagt sjaaltjes, hoeden, handschoenen en verhullende kledij. Ze geeft toe dat haar gezicht strakgetrokken is met tape en elastieken. "Dat is niet mijn kaak- en neklijn in het echte leven. En ik kan niet altijd en overal rondlopen met tape en elastieken."

In tijden van body positivity, waarin de modewereld wordt aangespoord om oog te hebben voor alle soorten lichamen, is dit misschien een vreemde keuze. Maar voor Evangelista, die haar zelfvertrouwen nog aan het terugwinnen is, voelt het nu zo het beste aan. "Er is rekening gehouden met al mijn onzekerheden op deze foto's, zodat ik kan doen wat ik het liefste doe."

Ze vindt het niet verkeerd om truukjes te gebruiken voor modefoto's. "Ik probeer mezelf graag te zien zoals ik ben, maar voor foto's... ik denk altijd dat wij hier zijn om fantasieën te creëren. We creëren dromen. Ik denk dat het toegelaten is."

Meest gelezen