Minister Brouns (CD&V) ondertekent  overeenkomst over digitale en duurzame innovatie bij Limburgs bedrijf Fruitsnacks

Vlaanderen gaat jaarlijks bijna 6 miljoen euro vrijmaken voor bedrijven die investeren in nieuwe technieken. De overeenkomst daarover werd vanmiddag door Vlaams minister van Economie Jo Brouns (CD&V) ondertekend bij Fruitsnacks in Nieuwerkerken. Dat investeerde de voorbije maanden fors in onder meer nieuwe koelinstallaties. 

De ondertekening van de overeenkomst gebeurde bij het bedrijf Fruitsnacks, een leverancier van fruitmanden uit Nieuwerkerken. Recent investeerden zij in nieuwe gebouwen en daarbij vonden ze het belangrijk om ook aandacht te hebben voor vergroening en verduurzaming. Dat deden ze onder meer door een innovatieve koelinstallatie van VOS Technics te plaatsen. Die installatie maakt namelijk 100 procent gebruik van natuurlijke koudemiddelen en zet in op volledige recuperatie van warmte en energie in hun processen. Beide bedrijven werden de afgelopen jaren bij hun groei- en innovatieplannen begeleid door een bedrijfsadviseur van Team Bedrijfstrajecten vzw, een onderdeel van Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) van de Vlaamse overheid.

Het is een concreet voorbeeld van de duurzame en digitale innovatie die de Vlaamse regering wil ondersteunen, vertelt Vlaams minster Brouns (CD&V) "Het bedrag dat we hebben kunnen vrijmaken kunnen we gebruiken voor de werking van 36 bedrijfsadviseurs. Ze gaan samen met het bedrijf een traject aan om te kijken waar ze verder kunnen verduurzamen of innoveren, met het grotere doel om klimaatneutraliteit te bereiken." Deze overeenkomst is een verlenging van een bestaand convenant dat afloopt in 2023. Zo werden de afgelopen vier jaar 5.707 bedrijven begeleid, waarvan zo'n 800 Limburgse. De begeleiding gebeurde rond thema’s zoals artificiële intelligentie, cybersecurity, bio-economie, circulaire-economie en klimaatneutrale bedrijfsvoering. Nieuw aan het convenant dat nu gesloten is, is de aandacht voor verduurzaming en digitalisering.

Meest gelezen