De Palestijnse president Mahmoud Abbas

Berlijnse politie start onderzoek naar "Holocaust"-uitspraken van Palestijnse president Mahmoud Abbas

In Duitsland heeft de Berlijnse politie een onderzoek geopend naar aanleiding van de uitspraken van de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Die had dinsdag op een persconferentie met de Duitse bondskanselier Olaf Scholz gezegd dat Israël al "vijftig Holocausts" heeft gepleegd tegenover Palestijnen. Op die uitspraak kwam veel kritiek, onder andere van Scholz zelf. Het minimaliseren van de Holocaust is een misdaad in Duitsland.

Dinsdag bracht de Palestijnse president Mahmoud Abbas een officieel bezoek aan Duitsland, waar hij op de Bondskanselarij werd ontvangen door bondskanselier Olaf Scholz.

Op de persconferentie na de ontmoeting vroeg een journalist of Abbas van plan was om zich te excuseren voor de Palestijnse aanslag op het Israëlisch olympisch team tijdens de Olympische Spelen van München in 1972. 

Toen gijzelden leden van de Palestijnse terreurbeweging Zwarte September atleten van het Israëlisch olympisch team in hun hotelkamer. De gijzeling draaide uiteindelijk uit op een bloedbad waarbij 11 Israëli, een Duitse agent en 5 gijzelnemers om het leven kwamen. 

Maar Abbas had duidelijk geen intenties om zich te excuseren, integendeel. Hij antwoordde dat "Israël tussen 1947 en nu 50 massamoorden op 50 plaatsen had begaan". Hij voegde daaraan toe: "50 massamoorden, 50 Holocausts". Daarna sloot de woordvoerder van Scholz de persconferentie af, zonder reactie van de kanselier en zonder mogelijkheid tot verdere vragen van journalisten.

"50 massamoorden, 50 Holocausts." Bekijk hieronder nog eens de controversiële uitspraak van Palestijns president Mahmoud Abbas:

Videospeler inladen...

Vooral die laatste zin kwam Abbas op zware kritiek te staan, aangezien de Holocaust vanzelfsprekend nog steeds uiterst gevoelig ligt in Duitsland. Naast Abbas kreeg ook Scholz het flink te verduren, aangezien hij de uitspraak zonder weerwoord had laten passeren. 

Daags na de persconferentie sprak Scholz zich dan toch uit over de situatie. "Ik walg van de buitensporige opmerkingen van de Palestijnse president Mahmoud Abbas", tweette hij. "Voor ons Duitsers is elke relativering van de Holocaust onaanvaardbaar. Ik veroordeel dan ook elke poging om de misdaden van de Holocaust te ontkennen."

De Palestijnse president Mahmoud Abbas (links) en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz (rechts)

Wel of geen diplomatieke immuniteit?

Vandaag meldt de Berlijnse politie dat er een onderzoek is gestart naar de vraag of de Palestijnse president met zijn "Holocaust"-uitspraak zou hebben aangezet tot haat. Het minimaliseren van de Holocaust is strafbaar in Duitsland en volgens de politie is er om die reden dan ook aangifte gedaan tegen Abbas. 

Het is nu de vraag of het Berlijnse onderzoek ook tot een daadwerkelijke vervolging kan leiden. De Palestijnse president was immers officieel te gast en zou daarom diplomatieke immuniteit moeten genieten. Aan de andere kant erkent Duitsland Palestina niet als onafhankelijke staat, waardoor Abbas mogelijks toch geen immuniteit geniet.

Meest gelezen