VTI Zeebrugge

Opleiding vrachtwagenchauffeur van VTI Zeebrugge groot succes: "Eén op de vijf leerlingen is een meisje"

De opleiding tot vrachtwagenchauffeur aan het VTI in Zeebrugge wordt jaar na jaar populairder, ook bij meisjes. Komend schooljaar is een op de vijf leerlingen daar een meisje, terwijl er vier jaar geleden maar één leerlinge was in de hele opleiding. 

De opleiding tot vrachtwagenchauffeur aan het VTI in Zeebrugge, die start in september, is nu al volzet, ondanks extra investeringen. De middelbare opleiding heeft komend schooljaar plaats voor 75 leerlingen, 10 meer dan vorig schooljaar. Maar ook die nieuwe plaatsen zijn dus al volzet. Jongeren die zich nu nog aanmelden, komen op een wachtlijst terecht. Het VTI heeft extra inspanningen gedaan om er meer leerlingen bij te nemen, zegt directrice Joke Knockaert: "Het Sociaal Fonds dat de opleiding sponsort, heeft ons een extra vrachtwagen beloofd, een zesde vrachtwagen, waardoor we extra leerlingen kunnen ontvangen. We moeten daarnaast twee instructeurs tewerkstellen en die hebben we ook gevonden, waardoor we kunnen uitbreiden."

Ook meisjes vinden de weg

Komend schooljaar is een op de vijf leerlingen trouwens een meisje, terwijl er vier jaar geleden maar één leerlinge was in de hele opleiding. Directrice Joke Knockaert van het VTI denkt dat het televisieprogramma "Lady Truckers" voor een veranderende mentaliteit heeft gezorgd. In Zeebrugge specifiek speelt ook de herinrichting van de campussen mee. "Wij hebben zorgopleidingen en die zaten vroeger in Heist. Twee jaar geleden zijn al die leerlingen overgekomen naar de campus in Zeebrugge. Dat heeft voor een shift gezorgd. Het aandeel meisjes is daardoor toegenomen in Zeebrugge en daardoor is de drempel ook wat lager geworden voor meisjes om de opleiding tot vrachtwagenchauffeur te volgen."

Meest gelezen