Westtoer

Opnieuw blauwalgen in zwemvijver recreatiedomein Klein Strand in Jabbeke: "Al paar keer deze zomer, echt dramatisch"

In de zwemvijver van het recreatiedomein Klein Strand in Jabbeke zijn opnieuw blauwalgen gevonden. Nochtans had een Duitse firma ze in juli allemaal verwijderd. In het meer mag niet meer gezwommen worden. "Dit seizoen is echt dramatisch", zegt uitbater Jan Heus. 

Van midden juni tot eind juli was het meer in recreatiedomein het Klein Strand in Jabbeke al eens gesloten door blauwalgen. Dat zijn bacteriën die irritatie, koorts en darmklachten kunnen veroorzaken. De uitbater riep toen de hulp in van een gespecialiseerde Duitse firma. "Bij de heropening kregen we de belofte dat we zes maanden blauwalgenvrij zouden blijven", zegt Jan Heus.

Maar amper enkele weken na de heropening zijn de blauwalgen daar al terug. "Op dit moment zijn drie biologen en nog vier anderen van het Duitse bedrijf aanwezig om stalen te nemen. Ze bekijken wat er misgelopen is", laat Heus weten. 

"Woensdag wellicht weer open"

De uitbater verwacht dat de sluiting van het meer deze keer veel korter zal zijn. "De blauwalgen zijn door de lagere temperaturen en de regen al terug naar de bodem gezakt. Maandag is er opnieuw controle door de overheid en woensdag kunnen we hopelijk opnieuw open gaan. En dat zal nodig zijn, want het zomerseizoen is wat het meer betreft echt wel al dramatisch geweest."

"Maar dat is de natuur. Je kan daar weinig tegen doen. We gaan de koppen bij elkaar steken en mochten er nog mensen zijn die oplossingen hebben om dergelijke situaties in de toekomst te vermijden, mogen ze zich melden, want wij hebben echt al heel veel geprobeerd", besluit Heus.

Meest gelezen