Pukkelpop installeert noodnummer voor grensoverschrijdend gedrag

Op de nieuwe hulplijn 'We care a lot' van Pukkelpop kan iedereen terecht die om een of andere reden hulp nodig heeft. Dat kan gaan over grensoverschrijdend gedrag, maar ook over medische of psychische problemen. En zelfs voor diefstal kan je op het nummer terecht.

Het is rustig op de dispatching waar de noodoproepen binnenkomen. “Voorlopig kregen we alleen vragen over tickets”, zegt Lena Boons, welzijnscoördinator op Pukkelpop. “Maar we zijn wel voorbereid. Dag en nacht zit er iemand aan het noodnummer 011/888 180. Als we een oproep binnenkrijgen, wordt de persoon doorverwezen naar de juiste hulpdienst. Dat kan bijvoorbeeld een dokter, een psycholoog of de politie zijn.” 

Preventie

Beter nog dan hulp bieden bij problemen, is de problemen voorkomen. Daarom staat er op de weide een welzijnshoek. Een plaats waar je terecht kan met vragen over drugs, gehoorschade of veilig vrijen. Condooms en oordopjes worden gratis uitgedeeld. "We sporen festivalgangers ook aan om goed voor elkaar te zorgen", gaat Lena verder. "Jonge moeders die melk willen afkolven worden er begeleid door een student verpleegkunde.”

Maar wie zich niet goed voelt, op welke manier dan ook, kan ook terecht in de welzijnshoek. Het Vlaamse Kruis heeft er een stand en een team van psychologen staat klaar.  

Nog meer welzijn

“En we gaan nog een stap verder als het om welzijn gaat”, weet Lena Boons. “Er is gratis drinkwater en samen met De Lijn proberen we maximaal de festivalgangers met het openbaar vervoer te verplaatsen zodat ze niet onder invloed rijden.”

Meest gelezen