Videospeler inladen...

Internationale gemeenschap veroordeelt raids Israëlisch leger op Palestijnse ngo's: "Geen bewijs voor terrorisme"

Poltici en mensenrechtenorganisaties over de hele wereld hebben verbolgen gereageerd op de invallen van het Isralische leger in de kantoren van zes Palestijnse ngo's en mensenrechtenorganisaties. In de nacht van woensdag op donderdag voerde het leger een reeks huiszoekingen uit bij organisaties die ze ervan verdenken banden te hebben met het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina, een "terroristische" en dus verboden organisatie voor Israël. Minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir veroordeelt de acties: "De verdediging van mensenrechten verdient bescherming."

Donderdag viel het Israëlische leger in de vroege uren binnen bij zes Palestijnse ngo's. Ze braken deuren open, haalden bureaus overhoop, namen belangrijke documenten mee, schakelden camera's uit en verzegelden de kantoren na vertrek. Medewerkers van de betrokken organisaties reageerden woedend. Volgens de premier van Palestina Mohammed Shtayyeh zijn de organisaties allemaal geregistreerd bij de Palestijnse autoriteiten en opereren ze allemaal volgens de wet.

In oktober 2021 hadden de Israëlische autoriteiten de organisaties als terroristisch bestempeld, vanwege vermeende banden met het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina, een "terroristische" en dus illegale groepering volgens Israël.

Om welke Palestijnse organisaties gaat het?

  • Al-Haq: bescherming, naleving en bevordering van mensenrechten in de Palestijnse gebieden
  • Addameer: toezicht op de rechten van Palestijnse gevangenen
  • Bisan Center for Research & Development: onderzoek naar manieren om de slagkracht van het Palestijnse volk te vergroten
  • Union of Palestinian Women's Committees: ondersteuning van Palestijnse vrouwen op alle niveaus
  • Defense for Children Palestine: bescherming van de rechten van Palestijnse kinderen
  • Union of Agricultural Work Committees: verbetering van de prestaties en professionaliteit van Palestijnse boeren

Maar dat klopt niet, zegt Katelijn Suelens van de Vlaamse ngo Broederlijk Delen. "Wij werken al jaren samen met een van de betrokken organisaties, een Palestijnse kinderrechtenorganisatie. Wij kennen onze partner, en trouwens enkele van de andere geviseerde organisaties, als zeer competent, geëngageerd en professioneel. 

"Dat is natuurlijk de reden waarom Israël de laatste maanden een heksenjacht op hen heeft geopend. Het zijn vervelende getuigen van de schendingen die de Israëlische autoriteiten dagelijks plegen in bezet Palestina."

Bekijk hieronder de reportage over de raids in het Journaal:

Videospeler inladen...

Geen bewijs voor militante banden

De beslissing van Israël om de organisaties als terroristisch te bestempelen werd ook bekritiseerd door vele regeringen over de hele wereld, waaronder de VS, evenals door vele mensenrechtenorganisaties. Tien Europese landen (België, Denemarken, Noorwegen, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Italië, Nederland, Spanje en Zweden) verklaarden dat ze met de organisaties zouden blijven samenwerken wegens een gebrek aan substantiële informatie die de militante banden kon bewijzen.

"Bij gebrek aan bewijs zullen we onze samenwerking en krachtige steun aan het maatschappelijk middenveld in de bezette Palestijnse gebieden voortzetten", klonkt het toen. "Een vrij en sterk maatschappelijk middenveld is onmisbaar voor het bevorderen van democratische waarden en voor de tweestatenoplossing."

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir (Vooruit) herhaalde nogmaals dat standpunt en veroordeelt de acties: "De verdediging van mensenrechten verdient bescherming."

Internationale gemeenschap reageert verbolgen

De reactie van de internationale gemeenschap liet niet lang op zich wachten. Wereldwijd betuigen politici en mensenrechtenorganisaties hun steun aan de getroffen ngo's en heerst er grote verontwaarding over de arbitraire en onwettige acties van het Israëlisch leger. De huiszoekingen vonden immers plaats in zogenoemde A-gebieden, waar de Palestijnse autoriteiten volledige controle over hebben.

De hashtag #StandWithThe6 ging al snel viraal.

In een statement dringen de Verenigde Naties erop aan dat Israël afziet van acties die organisaties verhinderen om zich in te zetten voor de mensenrechten en humanitair ontwikkelingswerk.

De directeur voor Israël en Palestina van Human Rights Watch Omar Shakir schuwt de zware woorden niet. Hij noemt de raids een "aanval op de globale mensenrechtenbeweging" en "een existentiële bedreiging voor het Palestijnse middenveld." 

De Delegatie van de Europese Unie in Palestina hield een spoedontmoeting met enkele leden van de zes organisaties. Een paar uur later kwamen ze met een statement naar buiten, waarin herhaald werd dat de Israëlische houding tegenover de organisaties niet onderbouwd is en dat de EU zich zal blijven inzetten voor organisaties die het internationaal recht, mensenrechten en democratische waarden bevorderen.

In de Verenigde Staten roepen mensenrechtenorganisaties politici op om actie te ondernemen tegen het gedrag van Israël, traditioneel een nauwe bondgenoot van de VS. Een twintigtal congresleden hebben daarom een brief geschreven aan het adres van minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken, waarin ze vragen om "gedrag dat humanitair werk ondermijnt te veroordelen".

Palestijnse organisaties laten zich niet intimideren

In een gezamelijke verklaring hebben de zes Palestijnse ngo's gezegd dat ze zich niet laten afschrikken door de reeks invallen, integendeel.

"Deze aanval was bedoeld om het Palestijnse middenveld te intimideren en te doen stoppen met het documenteren en blootleggen van de misstanden en schendingen van de Israëlische bezetting", vertelt Shawan Jabarin, directeur van Al-Haq. "We zullen ons werk voortzetten. Ons werk is niet zomaar een baan voor ons, het is onze missie en ons geloof", klonk het standvastig.

Intussen eisen de Palestijnse autoriteiten een "dringende" reactie van de internationale gemeenschap.

"Het binnenvallen en sluiten van de faciliteiten is een misdaad en een flagrante aanval, niet alleen tegen Palestijnse mensenrechtenorganisaties, maar ook tegen internationale organisaties", aldus het kantoor van president Mahmoud Abbas. "De internationale gemeenschap moet dringend actie ondernemen om het Palestijnse volk te beschermen en een einde te maken aan de voortdurende agressie van Israël."

Meest gelezen