AFP or licensors

Tabak en alcohol blijven wereldwijd meeste kankers veroorzaken

Bijna de helft van alle kankers ter wereld is toe te schrijven aan een bepaalde risicofactor, voornamelijk tabak en alcohol. Dat is de conclusie van een grootschalige wetenschappelijke studie die vandaag in het gerenommeerde tijdschrift The Lancet gepubliceerd wordt. In de studie wordt het belang van preventie onderstreept.

"Volgens onze analyse is 44,4 procent van de sterfgevallen door kanker wereldwijd toe te schrijven aan een risicofactor die gemeten is", aldus de studie, die uitgevoerd werd in het kader van de Global Burden of Disease. Het  onderzoeksprogramma heeft een ongekende omvang, er zijn wereldwijd duizenden onderzoekers bij betrokken. 

Tabak is veruit de belangrijkste factor die kanker bevordert (33,9 procent), gevolgd door alcohol (7,4 procent). De studie legt daarom ook sterk de nadruk op preventie, aangezien deze risicofactoren sterk verminderd of zelfs volledig vermeden kunnen worden.

"Een groot deel van de kankers kan echter niet worden toegeschreven aan een bepaalde risicofactor, wat aantoont dat preventie niet voldoende is", aldus de wetenschappers. Daarom is het volgens hen belangrijk dat er wordt ingezet op een vroege diagnose en een doeltreffende behandeling.

Meest gelezen