AFP or licensors

VN-baas Guterres bezoekt Oekraïense havenstad Odessa: "Graanakkoord heeft nog lange weg te gaan"

De topman van de Verenigde Naties Antonio Guterres is op bezoek in de Oekraïense havenstad Odessa. Hij wil met eigen ogen zien hoe de "graandeal" tussen Oekraïne en Rusland verloopt. Guterres wil dat er meer schepen sneller uit de havens van Oekraïne kunnen vertrekken, om zo de nakende voedselcrisis op te lossen."Het akkoord is ongezien in omvang en reikwijdte, maar er is nog een lange weg te gaan", zegt hij.

Antonio Guterres, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, is op meerdaags bezoek in Oekraïne. Vandaag staat de belangrijke Oekraïense havenstad Odessa op het programma. Van daaruit vertrekken graanschepen, traag maar gestaag, uit de haven. Te traag volgens Guterres, die lang mee heeft onderhandeld over de zogenoemde "graandeal" tussen Oekraïne en Rusland. Hij wil in Odessa zelf zien hoe de logistieke operatie verloopt en er met verschillende functionarissen spreken in de hoop de operationele snelheid te verhogen en zo dus meer schepen de haven uit te krijgen. 

De Razoni was het eerste schip dat vertrok uit Oekraïne, intussen bijna drie weken geleden.
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Tijdens zijn bezoek aan de havenstad wijst Guterres er op dat er meer moet worden gedaan om toegang te krijgen tot voeding uit Oekraïne, maar ook uit Rusland. "Er moet ongehinderde toegang zijn tot Russisch eten en meststoffen, die niet onder de sancties vallen. "Als er in 2022 geen meststoffen zijn, dan is er geen voeding in 2023", waarschuwt Guterres. 

BEKIJK - Een hoopvolle António Guterres is in de havenstad Odessa in Oekraïne om met eigen ogen de graandeal te zien werken:

Videospeler inladen...

Als er in 2022 geen meststoffen zijn, dan is er geen voeding in 2023

VN-baas Antonio Guterres

Er moet ook nog meer gebeuren om de "graandeal" tot zijn recht te laten komen: "Het akkoord is ongezien in omvang en reikwijdte, maar er is nog een lange weg te gaan." Guterres wil dat er meer schepen de havens van Oekraïne verlaten om een wereldwijde voedselcrisis te vermijden. "Het is tijd voor massale en gulle steun zodat ontwikkelingslanden het voedsel uit deze en andere havens kunnen kopen en de mensen het kunnen kopen", zei hij.

Wat is de "graandeal"?

De "graandeal" is een akkoord tussen Oekraïne en Rusland, bemiddeld door VN-baas Antonio Guterres en de Turkse president Erdogan. Het doel is om het graan, dat al sinds het begin van de oorlog in de Oekraïense havens ligt, te exporteren. Oekraïne wordt ook wel eens de graanschuur van de wereld genoemd en voorziet voor een groot deel in de wereldwijde graantoevoer. Heel wat landen zijn erg afhankelijk van die export.

Het heeft weken geduurd voordat het akkoord er is gekomen. Vanuit Istanbul worden de exportroutes gecoördineerd. Er zijn afspraken gemaakt over hoe de schepen veilig de Zwarte Zee kunnen doorkomen. In Turkije worden de schepen telkens gecontroleerd. Oekraïne en Rusland hebben beloofd de schepen niet aan te vallen.

VN-baas Antonio Guterres heeft in Odessa onder andere gesproken met Olekandr Kubrakov, de Oekraïense minister van Infrastructuur.
AFP or licensors

Meest gelezen