Studenten Thomas More printen reuzegrote zonnebril voor Zilvermeer in Mol met nieuwe 3D-betonprinttechniek 

In het Zilvermeer in Mol staat een reuzegrote zonnebril in beton van 1,8 meter hoog en 5 meter breed. Studenten van de Bachelor Bouw van de Thomas More-campus in Geel werkten dit project uit om de nieuwe techniek van 3D-betonprinten in de bouwsector te introduceren.

De studenten van de Thomas-More Hogeschool stelden vandaag de grote zonnebril voor. “We kregen de vraag van het Zilvermeer om iets leuk te ontwerpen voor op het strand. Zo dachten we aan een reuzegrote zonnebril”, zegt Maxim Wouters, student Bouw. “Via 3D-betonprinten hebben we de zonnebril kunnen maken. Dat is heel nieuw in de bouwsector.”

Het is een van de grootste projecten van ons laatste semester. Ik ben er heel trots op
Maxim Wouters, student Bouw

De zonnebril is 1,8 meter hoog, 5 meter breed en weegt 4,5 ton. “Hij is geprint in 3 stukken op onze printvloer, die maar net groot genoeg was om alles te printen. Het is een van de grootste projecten van ons laatste semester.” Maxim is dan ook blij om dit ontwerp voor te stellen. “Ik ben er heel trots op, omdat we van het begin bij het ontwikkelingsproject zaten. We hebben nieuwe printtechnieken toegepast en voor het eerst nauw samengewerkt met de IT-afdeling van onze school. Zo hebben we dit kunnen waarmaken.”

Nieuwe printtechniek

De studenten werkten voor dit project samen met Kamp C, het Provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de bouw. “De zonnebril past in het project KIEM, waarin we proberen te kijken hoe we de technologie van 3D-betonprinten beter in de markt kunnen krijgen”, zegt Marijke Aerts, projectverantwoordelijke van Kamp C. KIEM staat voor Kennisdeling, Inspiratie, Eliminatie barrières en Marktintroductie.

We gaan in de toekomst kijken hoe we het duurzaam kunnen maken

Marijke Aerts, projectverantwoordelijke Kamp C

Volgens Kamp C toont de eyecatcher op het Zilvermeer de technologie op een mooie manier aan. “Door die nieuwe techniek hebben we een mooie vorm kunnen maken om nadien vol te storten met beton. Op het strand hebben we de zonnebril dan aan elkaar gemonteerd.” Toch is er nog veel werk om de nieuwe techniek te introduceren. “Het is geen klassieke betonsoort die je overal vindt. We gaan in de toekomst ook bekijken hoe we het duurzaam kunnen maken, hoe we makkelijker kunnen printen en hoe gevarieerd onze printer kan gaan.”

Meest gelezen