Mischa SchoemakerDPPA

Servers van kanselarij van premier De Croo mogelijk gehackt, maar "geen gegevens gestolen"

Het federaal parket is een onderzoek gestart naar een poging tot hacking van de servers van de kanselarij. Dat zijn de diensten van premier Alexander De Croo (Open VLD) waar heel wat gevoelige informatie wordt opgeslagen. Het nieuws werd gemeld door Het Nieuwsblad en wordt bevestigd door het federaal parket aan VRT NWS. "Er zijn geen gegevens gestolen", stelt Miguel de Bruycker van het Centrum voor Cybersecurity gerust.

De hacking, of poging tot, werd vastgesteld begin augustus. "Een cybercrimineel heeft geprobeerd om in te breken in het netwerk van de kanselarij, meer bepaald in de dienst Shared Services. Dat is relatief snel gedetecteerd waardoor hij nog wel voorbij de voordeur is geraakt, maar niet tot bij de bestanden", legt Miguel de Bruycker van het Centrum voor Cybersecurity uit.

Op de servers van de kanselarij wordt heel wat gevoelige informatie opgeslagen. Ze bedienen vele diensten, waaronder de federale en lokale politie. Volgens de Bruycker zijn er geen gegevens gestolen. "Maar er was wel risico op een aantal wachtwoorden. Om zeker te zijn, worden die wachtwoorden gereset en zijn een aantal toegangen geblokkeerd."

Daardoor zou de hacking of poging daartoe tot op vandaag nog problemen veroorzaken bij de politiediensten. "Nog steeds kunnen niet alle agenten en speurders hun computer gebruiken zoals het hoort. Heel vervelend, want de misdaad grijpt om ons heen en velen onder ons kunnen nog steeds niet naar behoren werken op hun computer. Zelfs gewoon de mail openen gaat soms niet", melden politiebronnen aan het Nieuwsblad. 

Er is een dossier geopend om de dader van de poging tot hacking te vinden. Dat is in handen van het Centrum voor Cybersecurity van België. "Het onderzoek is lopende", bevestigt directeur de Bruycker. 

Meest gelezen