De Zoetenhof Destelbergen

Voedselbos goed bestand tegen droogte zegt UGent: "Creëren meer schaduw en kunnen makkelijker aan grondwater"

De voedselbossen in onze provincie zullen de droogte goed doorstaan. Dat is toch de verwachting van onderzoekers van de Universiteit Gent. In Oost-Vlaanderen bestaat een 20-tal voedselbossen. In die bossen groeien onder meer noten en bessen. "In voedselbossen heb je meer schaduw en hebben de bomen en struiken diepere wortels, waardoor ze makkelijker op zoek kunnen gaan naar grondwater", zegt professor Kris Verheyen.

Het onderzoek loopt nog volop, maar wetenschappers vermoeden dat voedselbossen minder last hebben van de droogte dan de klassieke landbouwteelt. "In voedselbossen werk je met een groot deel houtige gewassen zoals bomen en struiken", legt Kris Verheyen, professor aan de UGent uit. "Doordat je met een groot aantal verschillende soorten werkt, heb je soorten die minder droogtetolerant zijn, maar ook soorten die méér tolerant zijn tegen droogte. Daardoor krijg je een mooie spreiding."

Gebufferd microklimaat

"Houtige structuren zoals bomen en struiken zorgen ook voor meer schaduw, waardoor er een gebufferd microklimaat ontstaat. Daardoor heeft de droogte minder impact. Daarnaast hebben houtige gewassen een groter wortelgestel dan landbouwgewassen. Zo kunnen ze veel dieper op zoek gaan naar grondwater."

Door de droogte zijn onze groenten en fruitsoorten kleiner dan normaal, maar ze gaan niet kapot

Philippe Vandewalle, Den Zoetenhof in Destelbergen

Dat voedselbossen beter bestand zouden zijn tegen de droogte merken ze ook in voedselbos De Zoetenhof in Destelbergen. "2018, 2019 en 2020 waren ook zeer droog", vertelt Philippe Vandewalle van Den Zoetenhof. "We hebben toen het gras tussen de bomen en planten uit voorzorg afgedekt. Dat heeft er mee voor gezorgd dat de planten het overleefd hebben. Dit jaar hebben we pompoenen, courgetten en appelwortel geplant, groenten en fruit die van nature vrij sterk zijn. Door de droogte zijn ze dit jaar kleiner dan normaal, maar ze gaan niet kapot. "

Geen vervanger voor klassieke landbouw

Toch verwacht professor Verheyen niet dat voedselbossen de klassieke landbouw op termijn zullen vervangen. "Voedselbossen kunnen klassieke landbouwsystemen niet zomaar vervangen, ze kunnen eerder een aanvulling zijn. Het kan bijvoorbeeld interessant zijn om naast je veld ook een voedselbos te planten. Dat kan meer CO2 opslaan en zo'n bos beschermt ook tegen erosie. En het versterkt de biodiversiteit."

Meest gelezen