AFP or licensors

Sony verhoogt prijs Playstation 5 door "uitdagende economische omstandigheden"

Het Japanse technologiebedrijf Sony verhoogt in de meeste landen de prijs van de Playstation 5 spelconsole. Als reden verwijst topman Jim Ryan naar de huidige "uitdagende economische omstandigheden". In Europa zou de prijsstijging met onmiddellijk ingang van kracht zijn en wordt de basisversie van de PS5 vijftig euro duurder. Die zal nu 549,99 euro kosten in plaats van 499,99 euro.

Jim Ryan, CEO van Sony Interactive Entertainment, de gamingafdeling van Sony, heeft in een blogpost aangekondigd dat het Japanse bedrijf met onmiddellijke ingang de prijs verhoogt van de Playstation 5. Als reden voor die beslissing wijst Ryan op de "uitdagende economische situatie". "We zien wereldwijd hoge inflatiecijfers die gevolgen hebben voor consumenten en die druk uitoefenen op industrieën", schrijft de CEO. 

Hoewel deze prijsverhoging noodzakelijk is, blijft het verbeteren van de aanvoer van de PS5 onze hoogste prioriteit

Jim Ryan, CEO Sony Interactive Entertainment

In België stijgt de prijs van de PS5 van 499,99 euro naar 549,99 euro. De goedkopere digitale versie zonder blu-raylezer - waarop spelers enkel gedownloade games kunnen spelen - wordt ook 50 euro duurder en zal nu 449,99 euro kosten.

Links, de digitale versie van de PS 5, rechts, de versie met BluRay-lezer.
2020 Kyodo News

Ook in onder meer het Verenigd Koninkrijk, China, Australië en Canada gaan de prijzen van de console met onmiddellijke ingang omhoog. In Japan wacht Sony met de prijsverhoging tot 15 september. Opvallend: de Verenigde Staten blijven buiten schot. 

"Hoewel deze prijsverhoging noodzakelijk is, blijft het verbeteren van de aanvoer van de PS5 onze hoogste prioriteit, zodat zoveel mogelijk spelers alles kunnen ervaren wat de console te bieden heeft en wat er nog aan zit te komen", schrijft Ryan op het einde van de blogpost.

Leveringsproblemen door chiptekort

Sony bracht de Playstation 5 eind 2020 op de markt, maar reeds van bij het prille begin kampte het met leveringsproblemen die eigenlijk nooit opgelost zijn geraakt. De reden: het aanhoudende wereldwijde tekort aan halfgeleiderchips, een cruciaal onderdeel van heel wat elektronische toestellen, ook van de PS 5. Dat chiptekort werd door de coronacrisis enkel nog versterkt.

De afgelopen maanden lijkt er wel enige beterschap op komst, zeker nadat chipproducent AMD in mei heeft laten weten dat het een nieuwe chip had ontwikkeld die ook zou kunnen gebruikt worden voor de spelconsole. Er komen ook regelmatig berichten dat er grote ladingen van de spelconsoles geleverd werden in de winkels en tijdens de kwartaalbespreking van eind juli liet Sony nog weten dat er in de tweede helft van 2022 volop zal worden ingezet op "het verhogen van de voorraad". 

Meest gelezen