UHasselt ontwikkelt muziektherapie voor mensen met dementie

De UHasselt heeft een nieuwe therapie ontwikkeld om mensen met dementie meer te laten bewegen, aan de hand van muziek en filmpjes. Het gaat om een onderzoek met de steun van de stichting Alzheimer Onderzoek. Met de nieuwe therapie wil de UHasselt het tekort aan kinesisten opvangen waar woonzorgcentra vaak mee kampen.

"Alle oefeningen die we willen aanbieden aan de mensen, hebben we gefilmd. En zo hebben we een applicatie ontwikkeld met meer dan 200 oefeningen met verschillende moeilijkheidsgraden", vertelt professor dokter Joke Spildooren van de UHasselt. 

Opvallend: de oefeningen die je in de applicatie kan bekijken, worden voorgedaan door een 81-jarige dame. "Zo hebben patiënten het gevoel dat ze het zelf ook kunnen, en kunnen ze zich spiegelen", vertelt Spildooren. Bovenop de filmpjes plaatsen de onderzoekers muziek, om zo beweging nog meer te stimuleren. "Achter de persoon die de oefening voordoet, plaatsen we ook mooie beelden, bijvoorbeeld van de natuur. Zo raak je minder snel afgeleid van de oefening."

Voor woonzorgcentra is het vaak moeilijk om voldoende kinesisten te vinden om iedereen individueel te begeleiden. "Met deze therapie willen we dat opvangen", klinkt het. 

BEKIJK - Voor mensen met dementie, waar heel wat ouderen aan lijden, is bewegen belangrijk.

Videospeler inladen...

Meest gelezen