Ook in 2020 ging heel wat regenwoud in vlammen op (archieffoto uit Novo Progresso, augustus 2020)
AFP or licensors

Amazonewoud in Brazilië telt hoogste aantal bosbranden in 15 jaar tijd

In het Amazonewoud in Brazilië zijn op 22 augustus 3.358 branden geteld, het hoogste aantal op één dag sinds september 2007. Het aantal ligt ook drie keer hoger dan de zogenoemde "dag van het vuur" op 10 augustus 2019, toen  Braziliaanse boeren massaal bos in brand staken. 

Terwijl de klimaatverandering steeds verder om zich heen grijpt, komen er opnieuw alarmerende berichten van het Braziliaanse Amazonewoud. Het nieuwste cijfer is samengesteld op basis van satellietgegevens van het nationaal instituut voor studies vanuit de ruimte (INPE) en is  bevestigd aan het Franse persbureau AFP. 

Alberto Setzer van het INPE zegt dat niks erop wijst dat de branden gecoördineerd zouden zijn. Integendeel, ze wijzen op een grootschalige, toenemende ontbossing, zegt hij. Net als in 2019, op "de dag van het vuur" - de branden waren toen merkbaar tot in Sao Paulo en lokten internationale verontwaardiging uit - worden deze vuurhaarden toegeschreven aan boeren, veehouders en speculanten die illegaal bos in brand steken om meer terrein te verkrijgen. 

De branden vormen een grote boog van ontbossing die steeds aangroeit

Alberto Setzer van het satellietprogramma INPE dat de bosbranden in kaart brengt

De regio's met de meeste brandhaarden verplaatsen zich naar het noorden en vormen een grote boog van ontbossing die steeds aangroeit, zegt Setzer. 

Het seizoen van de bosbranden in  Brazilië begint meestal in de maand augustus, wanneer het droge seizoen start. Dit seizoen gaat het evenwel hard, met naar schatting ruim 24.000 branden sinds begin augustus. 

Dat is het hoogste aantal in 17 jaar en het hoogste sinds president Jair Bolsonaro aan de macht kwam, in januari 2019. 

Bolsonaro: "Dat anderen eerst voor eigen deur vegen"

Voor Bolsonaro steekt het niet op een brand meer of minder. Hij heeft economische activiteiten zoals landbouw en mijnbouw altijd prioriteit gegeven voor zijn land. Sinds het begin van zijn presidentschap is het aantal bosbranden in de Braziliaanse Amazone met 75 procent gestegen tegenover het decennium daarvoor, berekende AFP.  

In een bericht op Twitter richtte Bolsonaro zich alvast tot de internationale gemeenschap en zij die kritiek hebben op zijn beleid: "Landen die zelf hun groene ruimte vernielen, vallen dan maar Brazilië aan (...) Ze zwijgen over hun eigen problemen en richten zich dan maar op onze rijkdommen." Bolsonaro noemt het beleid van Brazilië "een referentie voor schone energie en natuurbehoud". 

Het Amazonewoud, ook wel één van de longen van onze planeet genoemd, is heel belangrijk voor het ecologische evenwicht en voor de opslag van CO₂. Door het massaal verbranden van regenwoud komt er evenwel heel veel opgeslagen CO₂ opnieuw vrij, wat opnieuw bijdraagt tot de klimaatopwarming. 

Tijdens de klimaatconferentie in de Schotse stad Glasgow vorig jaar heeft Bolsonaro beloofd om de ontbossing te stoppen tegen 2030, maar critici vinden dat veel te laat en vragen meteen actie. Wetenschappers waarschuwen er al langer voor dat het Amazonewoud een tipping point kan bereiken, een overslagpunt waarna het door de verdere achteruitgang nooit meer hetzelfde kan zijn als voorheen. 

In oktober vinden er presidentsverkiezingen plaats in Brazilië. Bolsonaro mikt op een nieuwe termijn, maar zal moeten afrekenen met oud-president Lula da Silva die het goed doet in de peilingen. 

Meest gelezen