Arie Kievit

Personeel kerncentrale Doel wil Doel 3 en Tihange 2 langer openhouden, onmogelijk volgens uitbater Engie

Nu de sluiting van de kernreactoren Doel 3 en Tihange 2 dichtbij komt, dringt het personeel van de kerncentrale van Doel er in een open brief aan de regering op aan om die twee zogenoemde scheurtjesreactoren langer open te houden, tot na de winter van 2025-26. Volgens uitbater Engie is dat onmogelijk.

De open brief aan de regering is ondertekend door Vincent Van der Heyden in naam van de werknemers van de centrale van Doel en door kaderlid Philippe Hendrickx. Volgens een vakbondsbron geniet de brief "ruime steun bij het personeel". Een andere vakbondsbron heeft het over "valabele standpunten".

We zijn erg bezorgd over de verdiepende energiecrisis in deze oorlog

"Wij, werknemers van de Belgische kerncentrales, willen eindelijk onze stem laten horen" luidt het. "We zijn erg bezorgd over de verdiepende energiecrisis in deze oorlog, en wij staan klaar om onze bijdrage te leveren om met schone energie de Russische agressie te beteugelen."

De sluiting van Doel 3 en Tihange 2 wordt "een onbegrijpelijk scenario midden in een oorlogssituatie en een energiebevoorradingscrisis en een financiële crisis" genoemd.  

Volgens de wet op de kernuitstap gaat Doel 3 eind september dicht en volgt Tihange 2 in februari volgend jaar. Volgens uitbater Engie is Doel 3 en Tihange 2 over de winter tillen om technische redenen en veiligheidsredenen onmogelijk.

Enkele jaren geleden moesten Doel 3 en Tihange 2 nog een tijd sluiten omdat er zogenoemde scheurtjes - eigenlijk waterstofvlokken - in de reactorwand waren vastgesteld. Volgens de briefschrijvers vormt dat geen probleem voor een korte verlenging.

Uitzonderlijke tijden vragen uitzonderlijke maatregelen

Ze dringen aan op snelle actie, want "uitzonderlijke tijden vragen uitzonderlijke maatregelen". "Vraag het FANC (de nucleaire toezichthouder, red) de haalbaarheid te onderzoeken in kader van het publiek belang. Geef ons een kans om ons werk te doen en zo mee België door de koude winters te helpen."

"In deze omstandigheden dienen we alles uit de kast te halen om onze bevolking niet in de kou te laten zitten en onze economie draaiende te houden", luidt het nog. Om de risico's voor Engie te beperken dringen de briefschrijvers aan op een gedeeltelijke nationalisering van het bedrijf of een gedeeld aandeelhouderschap, naar het voorbeeld van de constructie die wordt opgezet om Doel 4 en Tihange 3 te verlengen. "Een aangewezen oplossing om de overheid te laten delen in zowel risico’s als winsten", schrijven ze.

In maart had het Internationaal Energieagentschap er ook al op aangedrongen om Doel 3 en Tihange 2 langer open te houden, om tegen volgende winter de afhankelijkheid van Russische gasleveringen zo veel mogelijk te beperken.

Een werknemer van de kerncentrale in Doel geeft uitleg over het voorstel:

Videospeler inladen...

De volledige open brief kan je hier lezen.

Engie: "Onmogelijk"

In een reactie zegt Engie dat de levensduur van de kernreactoren van Doel 3 en Tihange 2 verlengen niet mogelijk is, iets wat de uitbater eerder al heeft gezegd. Engie toont wel begrip voor de brief van het personeel en voor "de emotie die gepaard gaat met de sluiting van de kerncentrales".

Doel 3 en Tihange 2 zullen zoals gepland sluiten, benadrukt de woordvoerder van Engie. "De sluitingsdata zijn bepaald door de wet en de vergunningen voor de uitbating van de centrales eindigen op die data. Dat ligt al heel lang vast en dat zijn we ook al heel lang aan het voorbereiden." 

Engie doet er wel alles aan om de bevoorradingszekerheid de komende maanden op peil te houden, klinkt het nog. Zo is ervoor gezorgd dat de reactoren deze winter zo weinig mogelijk stilliggen voor onderhoud.

Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) benadrukt dat ze voor de zomer aan Engie heeft gevraagd om samen met de veiligheidsautoriteiten te bekijken wat mogelijk is om de centrales deze winter te laten draaien. "Zij hebben daarop in de pers gezegd dat dat niet mogelijk is", zegt ze. 

Hoe dan ook zou een verlenging geen wonderoplossing zijn, benadrukt de minister. "Het gaat hier om twee scheurtjescentrales, centrales die aangetast zijn door gebreken. We zien in Frankrijk wat het gevolg is van gebrekkige kerncentrales. Dat land kampt met een historische onbeschikbaarheid van kerncentrales, net omdat ze scheurtjes hebben."

Federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten reageert op het voorstel tijdens een partijbijeenkomst van Groen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen