radio 2

Vredescollectief legt bloemen neer aan gedenkteken voor verzetshelden in Ieper, aan vooravond van IJzerwake

Aan de vooravond de IJzerwake heeft het Vredescollectief bloemen neergelegd aan het gedenkteken voor verzetshelden van WO II. Dat hangt aan de gevel van hotel Regina op de Grote Markt. De bloemen werden neergelegd door de 8-mei coalitie, een initiatief van Ellen De Soete, dochter van een verzetsstrijder, en van Simon Gronowski. Hij kon als jongen van 11 ontsnappen uit de trein naar het concentratiekamp van Birkenau. 

Morgen wordt in Steenstrate bij Ieper de jaarlijkse IJzerwake gehouden aan het Gebroeders van Raemdonck monument. Dat is een jaarlijkse manifestatie van en voor Vlaamsgezinden, met onder meer een hulde aan de Vlaamse frontsoldaten. 

Normaal vond vandaag ook Frontnacht plaats, een muziekfestival dat eerst werd goedgekeurd door de stad Ieper, maar later werd afgeblazen. Er werd gevreesd dat er neonazistische en fascistische muziekgroepen zouden optreden. 

De organisatie van Frontnacht had de voorbije dagen via Telegram opgeroepen om naar de IJzerwake te komen morgen. De stad Ieper nam alvast extra veiligheidsmaatregelen omdat gevreesd werd dat er extremistische groeperingen aanwezig zullen zijn.  

Daarom legde de 8 mei-coalitie ook bloemen neer. "Daarmee willen we enkel een vredesboodschap uitdragen. Dit is géén provocatie maar een teken dat in deze geschiedenisrijke stad enkel vredesboodschappen tellen”, zegt Ellen De Soete van de 8 mei-coalitie.  Ellen is de dochter van een verzetsstrijder.

radio 2

Opmerkelijke gast voor eerbetoon

Ook Simon Gronowski uit Brussel legde bloemen neer. Simon is 91 en werd in 1943 vanuit Mechelen op de trein gezet naar het concentratiekamp van Birkenau. "Ik kon uit de trein ontsnappen toen ik elf jaar oud was en kon onderduiken. Mijn moeder en zus hadden geen geluk en stierven in de gaskamer. Ook mijn vader overleed korte tijd later. Het heeft me getekend voor het leven. Ik kan niet begrijpen dat een stad als Ieper in eerste instantie goedkeuring gaf voor Frontnacht. Er is nergens plaats voor haat. Wie dit predikt weet niet welke gruwel er was in WO II.” 

Er is nergens plaats voor haat. Wie dit predikt weet niet welke gruwel er was in WO II

Simon Gronowski kon als 11 jarige ontsnappen uit trein naar Birkenau

Burgemeester Emmily Talpe aanwezig op bloemenhulde

Burgemeester van Ieper Emmily Talpe (Open VLD) kwam bij de bloemneerlegging een kijkje nemen. “Vredesboodschappen als deze moeten altijd kunnen”, zegt ze. “We hopen dat ook deze editie van de IJzerwake in rust kan verlopen, zoals vroeger. Het is de organisatie die hiervoor de verantwoordelijkheid draagt en we zullen niet toelaten dat de orde verstoord wordt. Ze riskeren niet alleen sancties maar kunnen ook hun vergunning voor volgend jaar verliezen." 

radio 2

Meest gelezen