All images Serch Carriere

Premier De Croo heeft "memorabele" ontmoeting met Elon Musk in Noorwegen, maar vangt bot bij Noorse premier Store

Premier Alexander De Croo (Open VLD) heeft Tesla-topman en rijkste man ter wereld Elon Musk ontmoet in Stavanger in Noorwegen in de marge van een energieconferentie. "We hebben het over de mogelijkheden van technologie gehad, maar ook de relaxte sfeer, het Belgische bier en zijn opvallende playlist maken de ontmoeting memorabel", aldus de premier. Met zijn collega Jonas Gahr Store had De Croo een onderhoud over een prijsplafond voor aardgas, maar dat viel veeleer op een koude steen.

Casual in kostuum, zonder das én met twee flesjes bier van Stella Artois op een tafel in de achtergrond: zo staan Alexander De Croo en Elon Musk op foto's van hun ontmoeting.

All images Serch Carriere
All images Serch Carriere

Onze regeringsleider en de CEO van Tesla spraken elkaar vanavond in Stavanger, een stad in Noorwegen. Daar nemen ze allebei deel aan de zogenoemde ONS-conferentie, een van de grootste samenkomsten wereldwijd van de belangrijkste spelers in de energiewereld.

De ontmoeting tussen het tweetal was ongepland. "Ik was aanwezig op een energiebijeenkomst en Elon Musk was daar ook. Men liet verstaan dat ik hem kon ontmoeten, indien ik dat wilde", vertelt hij op Studio Brussel. "Het was een speciale ontmoeting", voegt hij eraan toe. "Ik ga ervan uit dat hij niet speciaal voor mij Belgische pintjes heeft uitgehaald, maar zo hadden we wel direct een onderwerp om over te spreken."

De relaxte sfeer, het bier en de muziek maakten het een zeer memorabele ontmoeting.

Alexander De Croo, premier

Het gesprek duurde ongeveer een half uurtje en ging niet alleen over bier, maar ook over de mogelijkheden van technologie: "De man weet ongelofelijk veel over innovatie, hij gelooft natuurlijk dat technologie alles kan oplossen en ik kan hem daar ook wel een stukje in vinden", aldus de premier. "Het was alleszins superinteressant."

De Croo zal zich niet alleen de inhoud van het gesprek nog lang herinneren, maar ook de sfeer waarin dat gesprek plaatsvond. "Ik ga voor altijd de playlist van Elon Musk onthouden", geeft hij toe. "De muziek stond redelijk luid en de man heeft duidelijk een zeer diverse muzieksmaak. Het ging van klassieke muziek, over Post Malone, Dr. Dre en Blackstreet naar vooroorlogse jazz."

"Musk merkte dat ik bij elk nieuw liedje moest glimlachen en we hebben het dan ook even over zijn playlist gehad. Ik had hem achteraf nog moeten vragen om die lijst te delen, maar die kans heb ik laten liggen", betreurt De Croo. "De relaxte sfeer, het bier en de muziek maakten het alleszins een zeer memorabele ontmoeting."

Premier

De Croo had ook een gesprek met Jonas Gahr Store, de premier van Noorwegen. Hij probeerde hem te overtuigen van het nut van een Europees prijsplafond voor aardgas, om zo de markten te stabiliseren en de prijzen naar beneden te halen. "Ook de Noren hebben er geen belang bij als Europa recht de afgrond in rijdt", zei De Croo.

Veel enthousiasme voor een bevriezing van die prijzen toonde Store evenwel niet. Hij waarschuwde voor voorstellen die juist kunnen leiden tot minder gasbevoorrading. "Ook wij willen stabiliteit op de energiemarkt", zei hij. "De hoge prijzen voor elektriciteit treffen ook het zuiden van Noorwegen, maar we moeten opletten voor voorstellen die gevolgen kunnen hebben voor de gasbevoorrading."

Meest gelezen