Politici uit Leuven en omgeving vragen afschaffing van vliegroute 'Leuven rechtdoor': "Lasten moeten eerlijker verdeeld worden"

Zestien burgemeesters en parlementsleden van vijf verschillende partijen uit Leuven en omgeving vragen in een gezamenlijke brief aan federaal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) om de vliegroute ‘Leuven Rechtdoor’ af te schaffen. Ze willen dat de lasten van het vliegverkeer van en naar Brussels Airport eerlijker verdeeld worden.

De vliegroute 'Leuven rechtdoor' werd in maart 2014 ingevoerd. Die regeling zorgt ervoor dat naast de landende vliegtuigen bij westenwind, ook nog eens de vliegtuigen die opstijgen bij oostenwind over deze zelfde route worden gestuurd. Het historische evenwicht tussen landende vliegtuigen boven Leuven en ten noorden van Leuven bij wind uit het westen of zuiden, en stijgende vliegtuigen ten westen van Leuven bij wind uit het oosten of noorden, is daardoor verstoord, stellen de burgemeesters en parlementsleden in hun brief aan minister Gilkinet. 

Onrechtvaardige belasting van de regio

"Alle regio’s moeten hun deel van de hinder van de luchtvaart dragen. Ook onze regio is bereid om zijn deel te dragen, ja zelfs het grootste deel, zoals dat sinds het ontstaan van onze nationale luchthaven tot 2014 al was. Maar de eenzijdige concentratie van àlle vluchten ten oosten van Zaventem, die in 2014 is gecreëerd, is een te zware, onevenredige en onrechtvaardige belasting van onze regio", stelt de Leuvense burgemeester Mohamed Ridouani(Vooruit) namens de burgemeesters en parlementsleden. 

"Bovendien heeft de route ‘Leuven Rechtdoor’ bijkomende veiligheidsrisico’s gecreëerd, én betekent deze route voor quasi alle vliegtuigen die haar moeten volgen een omweg, dus meer brandstofverbruik en meer uitstoot van CO2 en stikstof", aldus nog Ridouani.

Overleg zit vast

De afschaffing van de route is al op 30 mei 2018 bevolen door de rechtbank. De Belgische Staat betaalt momenteel dwangsommen omdat ze dit vonnis van haar eigen rechtbank nog altijd niet heeft uitgevoerd. "Er loopt al geruime tijd een debat met de minister. We hebben dat een kans gegeven, maar er beweegt erg weinig. Maar er komen geen voorstellen om de last billijker te verdelen", stelt de Leuvense burgemeester. "Bovendien nemen niet alle vliegtuigen de routes zoals het hoort, waardoor de hinder over veel meer gemeenten wordt gespreid. Dit kan niet langer zo blijven", vindt Ridouani.

De brief werd getekend door de volgende politici: Kris Leaerts (CD&V), burgemeester van Kampenhout, Steven Swiggers (Open Vld), burgemeester van Haacht, Jelle Wouters (CD&V), burgemeester van Rotselaar, Mohamed Ridouani (Vooruit), burgemeester van Leuven, Hans Eyssen (CD&V), burgemeester van Holsbeek, Gwendolyn Rutten (Open Vld), burgemeester van Aarschot en Vlaams parlementslid, Theo Francken (N-VA), burgemeester van Lubbeek en Federaal parlementslid, Johan Vanhulst (CD&V), burgemeester van Bierbeek, Chris Vervliet (CD&V), burgemeester van Boutersem, Dieter Vanbesien (Groen), Federaal parlementslid, Karin Jiroflee (Vooruit), Federaal parlementslid, Els Van Hoof (CD&V), Federaal parlementslid, Katrien Houtmeyers (N-VA), Federaal parlementslid, Eva Platteau (Groen), Federaal parlementslid, Katrien Partyka (CD&V), Vlaams parlementslid, Tim Vandenput (Open Vld), Federaal parlementslid (in geografische volgorde).

Meest gelezen