Een kopje zwarte thee met citroen.
Photo by Tea Creative │ Soo Chung on Unsplash

Ook zwarte thee drinken zou goed kunnen zijn voor de gezondheid

Mensen die graag thee drinken, ook zwarte thee, kunnen zich ontspannen bij hun favoriete drankje. Thee kan, zelfs in grote hoeveelheden, deel uitmaken van een gezond dieet en mensen die thee drinken, hebben mogelijk een beetje meer kans om langer te leven dan mensen die dat niet doen. Dat blijkt uit een grote studie. Het gaat echter om een observationele studie die geen uitsluitsel kan geven over oorzaak en gevolg.

Thee bevat nuttige substanties waarvan geweten is dat ze ontstekingen tegengaan. Eerdere studies in China en Japan, landen waar vooral groene thee populair is, suggereerden dat thee drinken gunstige effecten hadden voor de gezondheid. De nieuwe studie breidt dat goede nieuws nu uit naar de in het westen meer populaire zwarte thee. 

Onderzoekers van het US National Cancer Institute gebruikten een groot  database-project waarin bijna een half miljoen volwassenen in het Verenigd Koninkrijk - waar overwegend zwarte thee wordt gedronken - naar hun gewoonten in verband met het drinken van thee werd gevraagd. De onderzoekers corrigeerden de gegevens voor risicofactoren als gezondheid, socio-economische omstandigheden, roken, alcoholgebruik, dieet, leeftijd, ras en geslacht. 

Een relatief hogere consumptie van thee - twee of meer kopjes per dag - bleek gelinkt te zijn aan een bescheiden voordeel: een 9 tot 13 procent lager risico op overlijden door om het even welke oorzaak in vergelijking met niet-theedrinkers. De temperatuur van de thee, het al dan niet toevoegen van melk en/of suiker en het al dan niet drinken van koffie naast de thee hadden geen invloed op de resultaten. 

Uit de studie bleek dat de associatie standhield voor overlijden door hartaandoeningen maar dat er geen duidelijk verband was voor overlijden ten gevolge van kanker. De onderzoekers weten niet zeker waarom dat zo was, maar het is mogelijk dat er niet genoeg overlijdens door kanker waren in de data om een effect te tonen, zei dokter Maki Inoue-Choi die de leiding had over de studie. 

Een theeplantage op Sri Lanka.
Photo by Jaromír Kavan on Unsplash

Oorzaak en gevolg

Een studie als deze, die gebaseerd is op het waarnemen van de gewoonten en de gezondheid van mensen, kan geen oorzaak en gevolg aanduiden. 

Het is niet omdat twee zaken een verband lijken te vertonen, een correlatie, dat het ene de oorzaak is van het andere. Zo is er bijvoorbeeld een erg duidelijke correlatie tussen de consumptie van margarine per inwoner van de VS en het aantal scheidingen in de VS-staat Maine. Het is echter zonneklaar dat geen van deze zaken de oorzaak is van het andere fenomeen. 

"Observationele studies zoals deze werpen altijd de vraag op: Is er iets anders met theedrinkers aan de hand dat hen gezonder maakt?" zei Marion Nestle, een professor voedselstudies aan de New York University die niet meegewerkt heeft aan de studie. "Ik hou van thee. Het is een prima drank. Maar een voorzichtige interpretatie lijkt hier wel een goed idee."

Er zijn niet genoeg aanwijzingen om mensen te adviseren hun gewoonten in verband met theedrinken te veranderen, zei Inoue-Choi. "Als je al een kopje per dag drinkt, lijkt me dat goed", zo zei ze. "En alsjeblieft, geniet ervan."

De studie van Inoue-Choi en haar collega's is gepubliceerd in Annals of Internal Medecine. Dit artikel is gebaseerd op een telex van het persbureau Associated Press.  

Photo by Manki Kim on Unsplash

Meest gelezen