© VRT

Financiële autoriteit FSMA niet mals voor VRT-reeks "FIRE": "Staat haaks op wat wij jongeren proberen bij te brengen"

"De VRT-reeks "FIRE" brengt een gevaarlijke en niet-realistische boodschap voor jongeren". In een reactie op Twitter is de FSMA, de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten, niet mals voor de nieuwe reeks op streamingplatform VRT MAX. "Wat in het programma te zien is, staat haaks op de boodschappen die wij proberen over te brengen aan jongeren." "De reeks is géén how-to, we tonen wat leeft en waar jongeren over spreken", zegt woordvoerder van VRT, Yasmine Van der Borght. 

Wie de nieuwe VRT MAX-reeks "FIRE: vroeg op pensioen" nog niet heeft gezien, heeft er zich mogelijk wel al een mening over gevormd. Op Twitter gaat de serie over zeven jongeren die proberen financieel onafhankelijk te worden om vroeger op pensioen te gaan, vlot over de tongen. 

BEKIJK - De trailer van "FIRE: vroeg op pensioen":

Videospeler inladen...

Verschillende opiniemakers en journalisten maken zich zorgen over de manier waarop de jongeren proberen die financiële onafhankelijkheid te bereiken. Om snel rijk te worden, grijpen ze naar cryptomunten, luxevastgoed in Dubai en andere bedenkelijke investeringen. "Waarom geeft de openbare omroep een platform aan deze ordinaire financiële kwakzalvers?", stelde HUMO-journalist Stefaan Werbrouck zich de vraag. "Gemiste kans van de VRT", vindt opiniemaker Geert Noels.

De FSMA, de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten, voegt zich nu bij dat rijtje. "De VRT-reeks FIRE brengt een gevaarlijke en niet-realistische boodschap voor jongeren", post de autoriteit op Twitter. "Financiële educatie moet hen goede reflexen over geldzaken aanleren."

Woordvoerder Jim Lannoo geeft meer uitleg bij de Tweet. "Onze bevoegdheid is om een bijdrage te leveren aan de financiële educatie in België. Daarbij zien we ook jongeren als een belangrijk doelpubliek. We proberen hen een aantal boodschappen over te brengen en reflexen te kweken zoals 'diversifieer', 'investeren doe je op lange termijn', 'er zijn geen hoge rendementen zonder hoge risico's' en 'als iets te mooi is om waar te zijn, is het dat meestal ook'. Wat in dit programma te zien is, staat daar volledig haaks op."

"Geen how-to" en "maatschappelijk relevant"

"De reeks is géén how-to", reageert VRT-woordvoerder Yasmine Van der Borght op de kritiek. "Het is een human interest portret, ze toont getuigenissen, en is geen reclame voor bepaalde diensten. Het doel van de reeks is niet een programma over financiële educatie of geletterdheid. Financiële educatie zit in andere VRT-programma’s en -producten zoals de EduBox, De Markt, De Inspecteur, nwsnwsnws, de nieuwe podcast WinWin en in het aanbod van MNM."

Ook controversiële onderwerpen hebben een plaats in ons aanbod

VRT-woordvoerder Yasmine Van der Borght

Van der Borght benadrukt dat FIRE (voluit: financial independence and early retirement) een "maatschappelijk relevant gegeven" is. "Tegelijk is het ook een controversieel onderwerp, dus we begrijpen dat dit discussie bij het publiek kan opwekken. Maar ook controversiële onderwerpen hebben een plaats in ons aanbod. We tonen wat leeft en waar jongeren over spreken." 

"Om kijkers te wapenen of grondig te informeren over geldzaken en beleggingen verwijzen we door naar de betrouwbare infolijn mijngeldenik van Febelfin in de omschrijving op VRT MAX", voegt ze nog toe.

Meest gelezen