Een strand in Griekenland. Veel Russen probeerden de voorbije maanden via Finland naar bijvoorbeeld Griekenland en Spanje te reizen.
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Ook Russische toeristen zullen nu minder vlot een visum voor de EU krijgen, tenzij ze tegen de invasie van Oekraïne zijn

Russische toeristen zullen minder vlot een visum krijgen om de Europese Unie te bezoeken. De Europese ministers van Buitenlandse Zaken hebben daarover een akkoord bereikt. Maar de Europese Unie wil de deur niet helemaal dichtdoen. Russen die het niet eens zijn met het beleid van president Poetin en tegen de invasie van Oekraïne zijn, zouden toch naar hier kunnen komen.

Kort na het begin van de Russische invasie van Oekraïne, eind februari, had de Europese Unie al beperkingen opgelegd aan sommige Russische regeringsfunctionarissen en zakenlui, waardoor die niet of moeilijker naar de Europese Unie kunnen reizen. Nu zal het ook voor gewone toeristen moeilijker worden om naar een of meer lidstaten te komen. De Europese Unie heeft een akkoord met Rusland over versoepelde voorwaarden voor het verlenen van een visum nu volledig opgeschort.

"Dit betekent dat het aantal nieuwe visa dat de lidstaten uitreiken aanzienlijk zal verminderen. Het proces zal moeilijker worden en langer duren", zei de hoge vertegenwoordiger voor het buitenlandse beleid van de EU, de Spanjaard Josep Borrell. De vaste prijs van 35 euro voor de behandeling van een visumaanvraag en het engagement om binnen 10 kalenderdagen na de aanvraag een beslissing te nemen, vervallen.

Het aantal Russische toeristen was sowieso al fel geminderd, door het vliegverbod vanuit Rusland naar de Europese Unie. Maar met de auto of bus een landsgrens oversteken, kon wel nog. Vele Russen probeerden de voorbije maanden via Finland naar bijvoorbeeld Spanje of Griekenland te reizen.

Sinds midden juli is er een aanzienlijke toename van grensoverschrijdingen vanuit Rusland naar de Europese buurlanden. "Dit is een veiligheidsrisico geworden voor deze landen", stelde Borrell vast. "Bovendien zien we vele Russen reizen voor ontspanning en om te shoppen, alsof er geen oorlog woedt in Oekraïne. De lidstaten vonden dat het geen business as usual kon zijn."

"Visa-shopping vermijden"

Borrell beklemtoonde dat alle lidstaten deze nieuwe aanpak zullen volgen om "visa-shopping" te vermijden bij Russen die op zoek zouden gaan naar het land met de soepelste voorwaarden. Ze vragen de Europese Commissie ook om richtlijnen uit te werken voor de omgang met de miljoenen bestaande visa.

De opschorting van de visumversoepelingen gaat minder ver dan een totaal visaverbod dat een aantal lidstaten had bepleit. Borrell gaf wel aan dat buurlanden "nationale maatregelen kunnen nemen om de toegang tot de EU via hun grenzen verder te beperken", in overeenstemming met de Schengenregels.

Tegenstanders van Poetin wel welkom

Borrell beklemtoonde ook dat er nog steeds visa uitgereikt kunnen worden op individuele basis. "We willen onszelf niet afsluiten van de Russen die tegen de oorlog in Oekraïne zijn en van de Russische civiele samenleving", zei de Spanjaard. Hoe die voorkeur of afkeer van de Russische invasie precies gecontroleerd zal worden, is niet duidelijk.

Naast de opschorting van de visumversoepelingen hanteert de EU een lijst van 1.214 individuen die sowieso niet meer welkom zijn wegens hun verantwoordelijkheid voor de invasie van Oekraïne. Onder meer president Vladimir Poetin, buitenlandminister Sergej Lavrov en oligarchen als Roman Abramovitsj staan op de lijst.

Meest gelezen