Martin Bertrand / Hans Lucas

EMA zet licht op groen voor coronavaccins die aan omikron zijn aangepast: "Goed nieuws voor Vlaamse vaccinatiecampagne" 

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft de aangepaste coronavaccins van Pfizer en Moderna goedgekeurd. Die beschermen beter tegen de omikronvariant van het coronavirus. "Dit is goed nieuws voor de Vlaamse vaccinatiecampagne", reageert Vlaams minister van Volksgezondheid Hilde Crevits (CD&V). De nieuwe vaccinatiecampagne, die op 12 september start, kan zo met de aangepaste vaccins gebeuren.

Sinds midden augustus hebben al bijna 800.000 mensen een uitnodiging gekregen voor een nieuwe boosterprik tegen het coronavirus. Die moet onze immuniteit opnieuw opkrikken zodat we beschermd zijn tijdens de wintermaanden, wanneer er weer meer viruscirculatie wordt verwacht. 

Op 12 september gaat de vaccinatiecampagne van start. Eerst komen 65-plussers, mensen met een verminderde immuniteit en gezondheidswerkers aan de beurt. Daarna krijgt iedereen boven de 18 jaar (van oud naar jong) een nieuwe prik. Dat gebeurt opnieuw in de - ons bekende - vaccinatiecentra. 

Groen licht van EMA

"Een grote onbekende was de goedkeuring van het EMA voor de aangepaste vaccins aan de omikronvariant. Dus het is goed nieuws dat die goedkeuring er is en dat onze campagne kan starten", reageert Vlaams minister van Volksgezondheid Hilde Crevits (CD&V). "Zeker voor kwetsbare personen blijft deze herhalingsvaccinatie belangrijk."

Zeker voor kwetsbare personen blijft deze herhalingsvaccinatie belangrijk
Vlaams minister van Volksgezondheid Hilde Crevits (CD&V)

Pfizer zal op 7 september ruim 1 miljoen aangepaste vaccins leveren. In diezelfde week volgen ook 300.000 nieuwe vaccins van Moderna. Er zullen dus 1,3 miljoen aangepaste vaccins beschikbaar zijn voor de nieuwe vaccinatiecampagne start. In de week van 12 september volgen nieuwe leveringen zodat nog eens 1,4 miljoen aangepaste vaccins ingezet kunnen worden in Vlaanderen. Ook daarna worden nog leveringen verwacht.

Tegen eind oktober

De Interministeriële Conferentie (IMC) Volksgezondheid raadt de vaccinatie aan voor kwetsbaren of mensen die samenwonen met kwetsbare personen, 65-plussers en zorgverstrekkers. Aan de rest van de bevolking wordt het vaccin vrijblijvend aangeboden, zij mogen de komende weken een uitnodiging verwachten. Ook de reservelijst QVAX zal opnieuw gebruikt worden om ervoor te zorgen dat er geen vaccins verloren gaan.

De bedoeling is dat de meest kwetsbaren tegen eind september de kans gekregen hebben om zich te laten vaccineren. Tegen eind oktober moet iedereen boven de 18 jaar aan de beurt zijn gekomen. 

Meest gelezen