© VRT - Jokko

Voormalig nieuwsanker Martine Tanghe gaat op tournee: "Wees gerust, ik ga niet zingen"

Het is ondertussen al bijna twee jaar geleden dat Martine Tanghe de deuren van de VRT voor de laatste keer achter zich sloot. Maar in de tussentijd heeft ze niet stilgezeten. Dit weekend gaat in De Bijloke in Gent "Morris" in première. Een muzikale voorstelling, gebaseerd op een tekst van Bart Moeyaert. Tanghe vertelde erover in "De wereld vandaag".

De affiche van "Morris" oogt indrukwekkend. Het verhaal is van de hand van jeugdschrijver Bart Moeyaert. De muziek wordt verzorgd door het ensemble Oxalys en is gecomponeerd door Koen Brandt van Het Geluidshuis. En als kers op de taart is er Martine Tanghe, die haar pensioen even op pauze zet voor een uitstap naar het theater. "Ik heb niet lang moeten nadenken toen ze vanuit Oxalys met de vraag kwamen", vertelt ze in "De wereld vandaag" op Radio 1.  "Ik lees heel graag voor."

Beluister hier het gesprek in "De wereld vandaag" op Radio 1

Alles begon met een e-mail van Koenraad Hofman, de artistiek coördinator van Oxalys. Hij droomde er al lang van om ooit een muzikale vertelling te maken. En toen hij Martine Tanghe tijdens haar laatste journaal hoorde vertellen dat ze zo graag voorlas, moest hij niet lang nadenken. "Pas nadien hebben we Bart Moeyaert aangesproken", vertelt Martine Tanghe. "Het was een verrassing dat hij instemde, want hij krijgt zoveel vragen." 

Bart Moeyaert schreef uiteindelijk een volledig nieuw verhaal, speciaal voor deze voorstelling. "Morris" gaat over een jongetje dat bij zijn oma woont. Op een dag loopt haar hondje Houdini weg. Morris gaat naar hem op zoek, door weer en wind.

Muziek is de rode draad

Het eindresultaat vat je het best samen als een intieme, muzikale vertelling. "Geen zorgen, ik ga niet zingen terwijl ik het verhaal vertel", lacht Tanghe. "Dat gaan we de mensen niet aandoen. Ik ben ook niet zo muzikaal. Behalve blokfluit spelen op school, heb ik geen enkele ervaring met muziek. Dus dat maakt het extra spannend." 

We waren heel verrast dat Bart Moeyaert wilde meewerken

Martine Tanghe

Ondertussen heeft Tanghe er al twee repetities opzitten, samen met de muzikanten van Oxalys. "Het is intens, maar het samenspel is bijzonder fijn", vertelt ze. "Alleen zou ik nooit dat podium op willen, maar samen lukt het wel." 

Is dit eigenlijk haar theaterdebuut? "Officieel niet, want ik heb als student in Leuven nog op de planken gestaan. Maar dat was toen de dieren nog spraken. Sindsdien niet meer, dus dit voelde toch als een eerste schooldag." 

Waar kan ik gaan kijken?

Zondag gaat "Morris" in première in De Bijloke in Gent. Daarna volgt er nog een tournee langs verschillende culturele centra. "Morris" verschijnt ook als boek bij Uitgeverij Querido. Vanaf volgende week ligt het in de winkel. 

Meest gelezen