Aardbeienteler uit Lummen krijgt geen CO2 meer van leverancier

Aardbeienteler Gert Reijnders uit Lummen krijgt geen CO2 of koolzuurgas meer van zijn leverancier. Dat komt omdat er in heel Europa een tekort is aan dit gas. "Zonder CO2 zullen mijn aardbeien anders smaken en kleiner zijn."

Door de hoge gasprijzen is er minder aanvoer van CO2 of koolzuurgas in heel Europa. Koolzuurgas wordt gebruikt door brouwerijen en frisdrankproducenten om prik te maken. Maar ook in de land- en tuinbouw wordt het toegepast om groenten en fruit beter te laten groeien. Gisteren kreeg aardbeienteler Gert Reijnders uit Linkhout (Lummen) te horen dat hij geen CO2 meer krijgt van zijn leverancier.

Als aardbeienteler kijk ik na deze beslissing heel zwart naar de toekomst

"Zonder CO2 zullen mijn aardbeien anders smaken en kleiner zijn", zegt Gert Reijnders. "Als aardbeienteler kijk ik na deze beslissing heel zwart naar de toekomst. We worden de laatste tijd gedwongen om groenten en fruit te telen zonder water, zonder energie en nu dus ook zonder meststoffen, want de CO2 was een soort meststof voor mijn aardbeien." 

Kettingreactie

De leverancier van Reijnders, het bedrijf Airproducts in Heusden-Zolder, zegt dat de CO2-productie zo laag ligt omdat er te weinig grondstoffen zijn. De ammoniakproductie is teruggevallen en die is nodig voor ruwe CO2. Die ruwe CO2 is dan weer het basisproduct voor de vloeibare CO2 die landbouwers en drankenproducenten nodig hebben.

Alternatieven

Als Gert Reijnders maandenlang geen CO2 meer geleverd krijgt, zal hij op zoek moeten gaan naar alternatieven. "Een mogelijk alternatief zijn bladmeststoffen. Daarbij brengen we vloeibare stikstof aan op de bladeren van onze planten, maar of deze manier van bemesten haalbaar is, weet ik niet", besluit hij.

Meest gelezen