Videospeler inladen...

Heimwee naar het politieke debat

Het is moeilijk geworden om politici samen in een ruimte te krijgen om te debatteren over hun standpunten. Dat schrijft Wetstraatwatcher Ivan De Vadder in zijn analyse. Als recent voorbeeld verwijst hij naar premier Alexander De Croo (Open VLD) en N-VA-voorzitter Bart De Wever, die afgelopen zondag allebei in "De zevende dag" hun mening kwamen verkondigen over de energiecrisis, maar dat niet samen aan tafel deden.

Ik heb heimwee naar het klassieke politieke debat. Ik vind het spijtig dat het zo moeilijk is geworden om politici met elkaar te confronteren over hun standpunten. De Twittersamenleving heeft politici het gemak en comfort gegeven om ongestoord en ongestraft hun mening te verkondigen.

En dat verwachten ze eigenlijk nu ook van de klassieke media. Bovendien is er geen enkel overlegorgaan waar bijvoorbeeld alle voorzitters samen in zitten en waar ze met elkaar kunnen debatteren. Een debat om de kiezer of kijker zich een mening te laten vormen is blijkbaar een zeldzaamheid geworden.

Bij de Franstalige collega's van RTL was er gisteren wel nog een klassiek debat  tussen twee partijvoorzitters: die van de MR, Georges-Louis Bouchez en die van Ecolo, Jean-Marc Nollet, over het energiebeleid, waarin die twee regeringspartijen lijnrecht tegenover elkaar staan. Het maakt hen -zoals we dat wel eens zeggen in de politieke verslaggeving- elkaars beste vijanden, omdat de twee voorzitters zich kunnen profileren door met elkaar te debatteren. 

De partijstandpunten over Ventilus moest je dit weekend bij elkaar sprokkelen

Ik moet toegeven dat het debat in "De zevende dag" over Ventilus, de hoogspanningslijn in West-Vlaanderen die het mogelijk moet maken om de elektriciteit van de windmolens op zee aan land te brengen, erg boeiend was. Vooral omdat het duidelijk werd dat er bij de burgers en bedrijfsleiders die protesteren tegen een bovengrondse Ventilus heel wat kennis en expertise zit. Het is dus kwaad kersen eten in een debat met deze lokale experts. Maar de beslissing wordt uiteindelijk door de regeringen genomen, en die partijstandpunten, die moest je dit weekend bij elkaar sprokkelen.

BEKIJK - Het volledige Ventilusdebat in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Bart De Wever van de N-VA, die later in "De zevende dag" werd geïnterviewd, was duidelijk: dit dossier mag geen vertraging oplopen. Hij pleit voor de goedkopere en makkelijke oplossing: de bovengrondse leiding. Dat standpunt wordt in de Vlaamse regering ook gedeeld door de Open VLD, en vanuit de oppositie door Groen en Vooruit.

Vlaams Belang steunt het lokale protest voluit, en kiest voor de duurdere, ondergrondse oplossing. En dan is er de CD&V, die het merendeel van de lokale burgemeesters levert en die steunen de ondergrondse oplossing. Maar voorzitter Sammy Mahdi, bij de collega's van VTM, wil evenmin dat het project vertraging oploopt en sluit de bovengrondse leiding niet uit.

Daardoor dreigt dit dossier -net als de opkomstplicht- echt een splijtzwam te worden voor de CD&V waarbij de basis van de partij, zeker in West-Vlaanderen, zich tegen de top zou kunnen keren. Tenzij de Vlaamse ministers van de CD&V hen steunen, maar dan is er crisis in de Vlaamse regering die zich afgelopen week wat tijd heeft gekocht. 

Dat de sleutel bij Europa ligt, was zowat het enige waarover De Croo en De Wever het eens waren

Er waren twee politieke boegbeelden te gast in "De zevende dag". Premier Alexander De Croo (Open VLD) was duidelijk: "Als Europa niet ingrijpt, stevenen we af op een oorlogseconomie." Tegen het einde van de week komen de Europese energieministers eindelijk bij elkaar, al moeten we daar deze week nog geen resultaten van verwachten.

BEKIJK - De boodschap van premier De Croo (Open VLD) aan de Europese Unie: "Dit gaat over de veiligheid en de stabiliteit van Europa":

Videospeler inladen...

En dat de sleutel bij Europa ligt, was zowat het enige waarover premier De Croo en N-VA-voorzitter De Wever het eens waren: dat is de enige manier om de prijzen enigszins te kunnen temperen. Voor de rest zagen de kijkers een bittere De Wever, die de verkoop van het Belgische energiebedrijf Tractebel aan een Frans bedrijf jaren geleden betreurde, een De Wever die de "groene dogmatiek" aanviel die ervoor zorgde dat de eigen energieproductie via steenkool, olie en gas niet meer mocht, en een De Wever die "de domste landen, Duitsland en België," hekelde "omdat ze de kernenergie parallel ermee afschaften". 

Hij eindigde zijn betoog met de waarschuwing dat we bij de volgende economische schok wel eens het "nieuwe Griekenland" zouden kunnen worden. 

BEKIJK - Bart De Wever: "Europa heeft deze crisis over zichzelf afgeroepen":

Videospeler inladen...

En dan blijf ik het spijtig vinden dat politici daarover niet met elkaar debatteren. Zelfs Bart De Wever, in het boek In het hoofd van De Wever, pleit voor zo’n debat: "Eigenlijk zou je moeten debatteren met acht of negen partijvoorzitters, mét tolk. De Waalse en de Vlaamse partijen. Dan zou de kiezer een beter zicht krijgen op de spelletjes die gespeeld worden. Partijen met allemaal aparte wensen. Laat je zusterpartijen met elkaar in debat gaan, dan duurt het geen vijf minuten vooraleer je merkt dat de schijnbaar hechte politieke familie niet ondeelbaar is."

Meest gelezen