Rector UGent distantieert zich van uitspraken Gentse prof bij Amerikaanse complotdenker Alex Jones

Rik Van de Walle, de rector van de UGent neemt afstand van de opmerkelijke uitspraken die de Gentse professor Mattias Desmet deed in de talkshow van de Amerikaanse complotdenker Alex Jones. Daar vertelde hij onder meer dat hij met eigen ogen zag hoe in België een openhartoperatie werd gedaan onder hypnose en zonder verdoving. Desmet geeft intussen toe dat hij niet de waarheid sprak en verontschuldigt zich.

Mattias Desmet is professor Klinische Psychologie aan de UGent en schreef een populair boek over massavorming. Desmet is al langer kritisch voor bepaalde maatregelen die de overheid nam in de strijd tegen corona en bouwde daardoor een grote achterban uit. Die populariteit bracht hem naar Amerika waar hij onder meer geïnterviewd werd door de conservatieve zender Fox News en complotdenker Alex Jones.

Daar zei hij dus hoe hij met eigen ogen zag hoe in België een openhartoperatie werd uitgevoerd zonder verdoving, enkel onder hypnose. Een uitspraak die reactie uitlokt, onder meer door Pepijn Van Erp, een wiskundige en bestuurslid bij het Nederlandse Skepsis, een organisatie die kritisch kijkt naar pseudowetenschap.

"Het is vrij duidelijk geworden dat Desmet dit verhaal heeft opgepimpt. Hypnose wordt soms gebruikt als aanvulling op plaatselijke verdoving, maar niet voor een openhartoperatie", zegt Van Erp op Twitter.

Ook de rector van de UGent, Rik Van de Walle, laat in een reactie weten als we hem vragen naar de uitspraken van Desmet dat: "De algemene regel is dat UGent'ers vrijuit mogen denken en spreken en die wens ik onverkort te handhaven. Vrijheid van meningsuiting is voor mij een fundamenteel recht, in de maatschappij als geheel en a fortiori binnen een universiteit zoals de onze. Ten aanzien van Mattias Desmet zijn ontslag of andere maatregelen niet aan de orde." 

"Wel is het zo dat ik mij verplicht voel om expliciet aan te geven dat de uitspraken die hij doet bij een veroordeelde complotdenker in Amerika, louter voor zijn rekening te nemen zijn. Die boodschappen binden noch de UGent als geheel noch andere UGent'ers. Ik wil mij dan ook persoonlijk nadrukkelijk distantiëren van zijn uitspraken."

Alex Jones

Alex Jones is een bekende Amerikaanse complotdenker. Onlangs werd hij veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van bijna 50 miljoen dollar aan de families van de slachtoffers van de schietpartij in Sandy Hook. In 2012 doodde een man op de basisschool daar 26 mensen, onder wie veel kinderen tussen de 6 en de 7 jaar. Jones beweerde dat die schietpartij nooit had plaatsgevonden en dat alles in scène werd gezet.

Dat Desmet onder meer aan de zijde van Alex Jones opduikt, roept vragen op bij Van de Walle: "Het weze duidelijk dat ik de interviews van Mattias Desmet in Amerika betreur. Anderzijds reageren ook heel wat wetenschappers corrigerend op zijn uitspraken en dat juich ik dan weer toe. Wanneer onjuistheden worden verspreid, is het goed dat wetenschappers naar voren treden en daar klaar en duidelijk op wijzen."

Desmet: "Geen idee waarom ik dat zei"

Desmet kreeg naar eigen zeggen veel reactie op de uitspraak en geeft intussen in een bericht op Facebook toe dat hij niet de waarheid sprak.

"Ik moet echter een verkeerde indruk rechtzetten die door het interview ontstaat. En ik pleit schuldig op dat punt. In het interview antwoord ik bevestigend op de vraag van Jones of ik zo’n operatie gezien heb. Dat klopt niet. Als ik het interview beluister, vraag ik me zelf af waarom ik op die manier geantwoord heb", zegt Desmet onder meer in een uitgebreide uitleg waarin hij zich verontschuldigt. 

Meest gelezen