Vlaamse regering belooft snel steunmaatregelen voor bedrijven, minister-president Jambon: "Is een kwestie van dagen" 

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) wil de volgende dagen al maatregelen nemen om bedrijven te ondersteunen in de energiecrisis. Dat heeft hij gezegd op het overleg tussen de federale regeringen en de verschillende regionale regeringen met de werkgeversorganisaties. De steunmaatregelen moeten voorkomen dat bedrijven overkop gaan door de torenhoge gas- en elektriciteitsprijzen. Alle werkgeversorganisaties drongen aan op snelle beslissingen.

Tijdens een bijeenkomst van werkgeversfederatie Voka heeft minister-president Jambon de bedrijven op korte termijn maatregelen beloofd om de zware energiefactuur te temperen. Jambon liet eerder verstaan dat de Vlaamse regering maatregelen bekend zou maken bij de septemberverklaring eind deze maand. Maar hij wil nu toch sneller gaan.

"We gaan maatregelen nemen, die komen eraan. We moeten die goed voorbereiden, dat we geen zotte dingen doen. Het geld moet op de juiste plaats komen. We moeten met de werkgevers en werknemers overleggen. Het is een kwestie van dagen, geen perspectief van maanden", maakte Jambon duidelijk.

We moeten dit goed voorbereiden, dat we geen zotte dingen doen

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA)

Cruciale beslissingen

Wat u de komende dagen en weken zal beslissen, is cruciaal voor alle inwoners van dit land, voor de welvaart van alle inwoners", hield Voka-voorzitter Wouter De Geest de politieke klasse voor op dezelfde bijeenkomst.

Dat er snel beslissingen moeten worden genomen, daarover is iedereen het eens. "Er zijn twee doelstellingen", zei premier Alexander De Croo (Open VLD) aan het begin van de bijeenkomst. "Verhinderen dat mensen ten onrechte hun job verliezen en ervoor zorgen dat we onze bedrijven kunnen behouden in deze zeer moeilijke periode." 

BEKIJK - "Er zijn twee doelstellingen. Verhinderen dat mensen ten onrechte hun job verliezen en ervoor zorgen dat we onze bedrijven kunnen behouden", zei De Croo voor aanvang van het gesprek:

Videospeler inladen...

En de nood blijkt hoog, zeer hoog. "Ik denk dat de toestand voor onze bedrijven zeer dramatisch is op dit moment", schetst Frank Beckx van de Vlaamse werkgeversorganisatie Voka. "We hebben onmiddellijke actie nodig van elk niveau." Beckx hoopt dat de beleidsmakers doordrongen zijn van de urgentie. Europa moet dringend iets doen om de gasprijzen omlaag te krijgen, de Vlaamse regering moet werk maken van overheidssteun voor bedrijven die in moeilijkheden komen door de energiecrisis en de federale regering moet het systeem van tijdelijke werkloosheid versoepelen.

It's time to act now

Pieter Timmermans (VBO)

"It's time to act now", vindt ook Pieter Timmermans van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO). Hij verwacht een globaal plan met onder meer maatregelen in verband met tijdelijke werkloosheid en maatregelen om het energieverbruik terug te dringen."

"Dat er nu meteen maatregelen komen, zou overdreven zijn", beseft Danny Van Assche van middenstandsorganisatie UNIZO. Hij verwacht van de verschillende regeringen te vernemen welke beslissingen ze willen nemen.

Opvallend is dat de werkgeversorganisaties voorlopig niet aandringen op een loskoppeling van de lonen van de index. "Maar we moeten ook verder kijken, want we gaan een loonhandicap meeslepen voor de komende jaren", geeft Frank Beckx mee. Lees: de werkgevers willen de automatische indexkoppeling nu niet, maar in de toekomst wel weer op tafel leggen.

Wij voelen de druk elke dag

Vlaams minister van Economie Jo Brouns (CD&V)

Vlaams minister van Economie Jo Brouns (CD&V) heeft alvast een kader uitgewerkt voor maatregelen die de Vlaamse regering kan nemen. "Wij voelen de druk elke dag", zegt hij. Daarom wil hij niet wachten op de Septemberverklaring van minister-president Jan Jambon (N-VA), eind deze maand. Hij wil graag beslissingen zien "de komende dagen, eerder dan op 26 september".

Brouns kiest voor een "tweesporenaanpak", waarbij de energie-efficiëntie van de betrokken ondernemingen wordt verhoogd en een deel van de toegenomen energiekosten wordt gecompenseerd. Verder moeten de steunmaatregelen tijdelijk en doelgericht zijn (voor bedrijven die een operationeel verlies lijden door de energiekosten).

BEKIJK - Voorzitter VOKA Wouter De Geest heeft een sombere boodschap aan het begin van het nieuwe werkjaar:

Videospeler inladen...

BEKIJK - "Het aandeel van energie op onze kostprijs is in het laatste jaar verdubbeld", legt Nathalie Donatz van bakstenen Vandersanden uit in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen