Matt Crossick/Empics Entertainment

Telewerk: lokken de hoge energieprijzen ons weer massaal naar kantoor?

Thuiswerken zal in de herfst en de winter handenvol geld kosten, door de torenhoge energieprijzen. En er is niet meteen beterschap in zicht. Gaan we daardoor weer vaker de verplaatsing maken naar kantoor? "Iedereen zal zijn persoonlijke kosten-batenanalyse moeten maken", zegt Katrien Vangrieken, verbonden aan het departement Psychologie en Pedagogie aan de KU Leuven, in "De wereld vandaag" op Radio 1. 

Dat thuiswerken de komende maanden fors duurder wordt, is geen verrassing. Het is maar de vraag hoeveel een dagje werken vanuit je keuken of living zal kosten. Elektriciteit en gas thuis verbruiken kost uiteraard geld. Op kantoor betaalt de werkgever. Volgens berekeningen van De Tijd zou een dagje thuiswerken kunnen oplopen tot wel 18,40 euro: 14,30 euro verwarmingskosten en 4,10 euro elektriciteit. 

Heel individuele keuze

Mensen kiezen om heel verschillende redenen voor thuiswerk. En ook niet alle mensen kunnen thuiswerken. "Hoe sterk wordt die groep beïnvloed door die hoge energieprijzen?", vraagt Katrien Vangrieken zich af, verbonden aan het departement Psychologie en Pedagogie aan de KU Leuven. En sowieso is de keuze heel individueel: "Er zijn zoveel verschillende redenen waarom mensen willen thuiswerken. Tijdens de coronacrisis zagen we dat voor veel mensen de ecologische impact ook belangrijk is. Die groep zal het er misschien voor over hebben om toch niet naar kantoor te komen."

Ook autonomie blijft een belangrijke factor. "Ik denk dat daar een soort individuele kosten-batenanalyse aan te pas zal komen: in welke mate wegen bepaalde voor- of nadelen door in je keuze om al dan niet naar kantoor te gaan", zegt Vangrieken. "Meer vrije tijd, de verplaatsing niet moeten maken, voor sommige mensen is dat belangrijker dan een hogere energiefactuur."

Wie elke dag naar het werk pendelt, en zelf moet opdraaien voor zijn vervoerskosten, heeft eveneens hogere verplaatsingskosten. Ook die zullen in rekening gebracht moeten worden bij de keuze.

Voor sommige mensen is meer vrije tijd belangrijker dan een hogere energiefactuur

Katrien Vangrieken, departement Psychologie en Pedagogie aan de KU Leuven

Werkgevers

Ook tussen werkgevers zijn er grote verschillen. "Sommige organisaties zullen net tevreden zijn dat meer mensen geneigd zijn om naar kantoor te komen. Anderen hebben hun kantoorruimte de afgelopen tijd gereduceerd, waardoor een massale terugkeer moeilijk wordt", meent Vangrieken. En de energiefactuur loopt natuurlijk ook op voor de werkgever. Die staat niet te springen om deze winter meer lokalen te verwarmen, omdat het personeel niet langer thuiswerkt.

Nog een belangrijk element dat een rol kan spelen: wie thuis werkt, kan daarvoor een vergoeding krijgen van de werkgever. Die is in juni gestegen naar maximaal 140,15 euro, net door de stijgende energiekosten. Werkgevers kunnen zelf kiezen of ze al dan niet zo'n thuiswerkvergoeding geven aan hun personeel en hoe hoog die is.

Meest gelezen