Radio 2

Opbrengst maïs en gras door droogte dit jaar de helft lager dan andere jaren

Door de droogte ligt de opbrengst van maïs en gras dit jaar de helft lager dan de afgelopen jaren. En de droogte heeft ook gevolgen voor de kwaliteit van de mais. De maïskolven zijn uitgedroogd, hebben onvoldoende kunnen groeien en zijn dus kleiner. Dat is slecht nieuws voor melkveehouders want de maïs wordt voor het grootste deel gebruikt als voedsel voor hun dieren.

Om een precies beeld te krijgen van de volledige schade aan de maïs is het wachten tot de oogst. Intussen is wel al duidelijk dat de opbrengst beduidend lager zal liggen dan de vorige jaren. 

“We maken een ruwe schatting omdat je op de velden korrel- en silomaïs door elkaar ziet”, zegt Sander Palmans van het proefcentrum voor landbouw in Bocholt. “Er is duidelijk wel een mindere opbrengst want de maïs heeft heel veel last gehad van de droogte. Het grootste probleem heeft zich gesteld tijdens de zomer omdat op dat moment de kolf gevormd moest worden. Maar door het gebrek aan vocht heeft die kolf niet veel maïskorrels kunnen voortbrengen. Daardoor zullen opbrengst en kwaliteit dit jaar veel minder zijn.”

Rendabiliteit

Melkveehouders zullen op zoek moeten gaan naar alternatieven voor hun vee. “Melkveehouders die hun maïs gebruiken als voeder voor hun melk- of vleesvee, krijgen te maken met de mindere kwaliteit”, legt Palmans uit. “Dat heeft dan weer gevolgen voor de rendabiliteit, omdat er andere voedselproducten moeten gekocht en gebruikt worden. Als je dat niet zou doen, gaat de productie van de dieren naar beneden en dat is ook niet wat je wil natuurlijk”, besluit Palmans. 

Meest gelezen