Stad Gent

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA): "Systeem van statiegeld is onvermijdelijk"

Volgens Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) is het onvermijdelijk dat Vlaanderen binnenkort met een systeem van statiegeld zal werken. Dat heeft ze gezegd in "De tafel van vier" op Play4. De minister is het systeem al aan het voorbereiden, maar moet het nog voorstellen aan de Vlaamse regering en overleg plegen met haar collega's in Brussel en Wallonië. "In het beste geval zal dit tegen 2025 kunnen."

"Het wordt erger en erger, het is ongelofelijk wat er allemaal terechtkomt in onze omgeving", zo begon de minister haar betoog aan de tafel van Gert Verhulst op Play4, verwijzend naar het vele afval dat in Vlaanderen naast de vuilbakken belandt. "Wij hebben een netheidsindex die zegt hoe proper Vlaanderen is. In het najaar krijg ik de meest recente cijfers en het staat in de sterren geschreven dat die niet goed gaan zijn."

Volgens de minister zijn er deze zomer opnieuw veel GAS-boetes uitgeschreven en waren de Mooimakers ook op pad, mensen die heel wat zwerfvuil opruimen. Elk jaar geeft Vlaanderen bovendien 100 miljoen euro uit aan opruimkosten, maar de cijfers blijven slecht.

Het is dan ook tijd voor een volgende stap, vindt Demir. "20 procent minder zwerfvuil was het doel en in het regeerakkoord staat dat als de cijfers niet verbeteren, er een systeem van statiegeld moet komen." In het Vlaams regeerakkoord werd opgenomen dat er tegen eind 2023 een beslissing moet worden genomen over een vorm van statiegeld, maar de minister wil dit jaar nog knopen doorhakken. 

Het principe van statiegeld is eenvoudig: bovenop de prijs van een plastic fles of blikje betaal je bijvoorbeeld 0,25 euro statiegeld. Dat krijg je terug op het moment dat je de lege verpakking terugbrengt. Uit landen waar statiegeld al is ingevoerd blijkt dat er zo 20 procent minder zwerfvuil in de omgeving belandt.

Als de Vlaamse regering akkoord gaat met het voorstel van Demir, zal ze overleg plegen met de andere gewesten. "We moeten zien dat we daarin overeenkomen. Als je het invoert in Vlaanderen, moet je zien dat het over de grens ook gedaan wordt." De minister werkt naar eigen zeggen al enkele maanden aan voorbereidingen voor het systeem. "In het beste geval kan het tegen 2025 ingevoerd worden."

Eerder vandaag had de woordvoerder van minister Demir in Gazet van Antwerpen al aangekondigd dat de Vlaamse regering dit najaar zal beslissen over statiegeld. N-VA maakt een opvallende bocht. Eerder verzette de partij zich nog tegen de invoering van statiegeld op blikjes en plastic flessen. Het argument was toen dat statiegeld iedereen laat meebetalen, ook de mensen die wel netjes sorteren.

Fost Plus: "meer nodig om duurzame gedragsverandering te realiseren"

In een reactie op het voorstel van Demir zegt Fost Plus, de organisatie die instaat voor de inzameling en recyclage van huishoudelijk verpakkingsafval, dat er "meer nodig zal zijn om een duurzame gedragsverandering te realiseren". Samen met Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, en handelsfederatie Comeos heeft Fost Plus daarom een voorstel op tafel gelegd bij de bevoegde ministers in de drie gewesten met een geïntegreerd plan tegen zwerfvuil.

Meest gelezen