Radio 2

Kinder- en jeugdpsychiatrie De Korbeel en De Patio in Kortrijk hebben gloednieuw gebouw

Het nieuwe gebouw van de kinder- en jeugdpsychiatrische diensten van het Psychiatrisch Ziekenhuis HL Familie in Kortrijk, is drie keer zo groot als de oude afdeling. “De vijf behandeleenheden bevinden zich op het gelijkvloers nabij een eigen beveiligde, ruime patiotuin. Hiermee willen we het positieve effect van de natuur als helende omgeving maximaliseren”, zegt Mieke Demeestere, directeur patiëntenzorg. “Maar die extra ruimte laat ook toe om per leefgroep kinderen en jongeren tot rust te laten komen."

De Korbeel werd in 1974 als eerste kinder- en jeugdpsychiatrisch ziekenhuis erkend in Vlaanderen. In 2007 kwam de forensisch jeugdpsychiatrische eenheid De Patio erbij, ook als eerste in Vlaanderen. Elk kind of elke jongere met psychische moeilijkheden zoals autisme, depressie, psychose of andere problematieken kan terecht in De Korbeel. De Patio is een forensisch jeugdpsychiatrische afdeling waar jongens tussen 12 en 18 jaar behandeld worden die onder toezicht staan van een jeugdrechter.

Patio per leeftijdsklasse

Het concept van de patiowoningen die uitkomen op een centrale straat in het gebouw, werd uitgewerkt door Bert Scheyrlinck, architect bij VK architects+engineers. “De patio’s zijn ingericht per leeftijdsklasse. Rond de patiotuin zijn er bijvoorbeeld muren met wisselende hoogten, hoe ouder de bewoners, hoe hoger. Langs het gebouw loopt een trage verbinding van de Langemeerstraat richting Groeningepark. Een slingerend pad met veel groen en enkele kleurrijke constructies. Het is een bouwwerk in functie van de gebruiker, maar ook ten gunste van de omgeving”, zegt Scheyrlinck. 

Radio 2

Verhuis eind september

Een paar jaar geleden stonden op deze plek de oude schoolgebouwen van Sint-Jozef. Die werden grotendeels afgebroken en vanaf 2020 startte de bouw van het nieuwe complex. “Ik ben bijna een gelukkig man” zegt algemeen directeur van de PZ H. Familie Oivier Peene. “Maar eerst moet de verhuis eind september nog vlot verlopen. En voor de kinderen en hun begeleiders wordt het toch nog een beetje aanpassen in het nieuwe gebouw.”

Rustgevend effect

“Doorheen de jaren werd de behuizing te klein, het nieuw gebouw was dan ook broodnodig”, zegt Peene. “Je moet rekenen dat we in 1974 starten met een 30-tal jongeren, ondertussen zijn er 22 bijgekomen in dezelfde behandelruimte. Zet kinderen of volwassenen dicht bij mekaar, dan voel je de spanning veel beter. Nu is het gebouw drie keer groter. Maar ook het gebruik van zachte kleuren en de buitenruimtes geven een rustgevend effect op de kinderen.” De nieuwbouw die eind september in gebruik genomen wordt, vormt nu samen met het aanpalende Psychiatrisch Ziekenhuis H. Familie een centraal gelegen campus in de stad met een gespecialiseerd aanbod voor kinderen, jongeren en volwassenen met een psychische kwetsbaarheid. 

Olivier Peene en Bert Scheirlynck
Radio 2

Meest gelezen