rob voss foto

90 procent meetplaatsen heeft lage tot zeer lage grondwaterstanden na kurkdroge zomer

De kurkdroge augustusmaand heeft een grote verdere impact gehad op ons grondwater en op de kleinere waterlopen: in 90 procent van de Vlaamse meetpunten zijn lage tot zeer lage grondwaterstanden gemeten, meldt de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). De situatie is vergelijkbaar met de toestand in september 2018, 2019 en 2020, toen de droogte ook al grote impact had in Vlaanderen. Ook de kleine waterlopen doen het niet goed. 

Een maand geleden waren de grondwaterstanden "laag of zeer laag" in 79 van de meetpunten in Vlaanderen, nu is dat dus nog wat verder opgelopen. In Ukkel viel nog geen 18 millimeter neerslag, terwijl we normaal op meer dan vier keer zoveel zouden mogen rekenen (86 mm of 86 liter water per vierkante meter). 

Het neerslagtekort, waarbij naast de regenval ook de verdamping wordt meegerekend, was begin september (na een ook al erg droge julimaand) volgens hydroloog Patrick Willems opgelopen tot maar liefst 350 mm, waarmee het niveau van het historisch droge jaar 1976 verbroken werd. 

"We zien nu lage (25 procent) en zeer lage (65 procent) grondwaterstanden in 90 procent van onze meetpunten", schetst de VMM. De voorbije weerkundige zomer is daarmee al de vierde droge in vijf jaar tijd, na 2018, 2019 en 2020, een opeenvolging die op zich ook al een probleem vormt voor onder meer de natuur en de landbouw. 

Ook in andere delen van Europa is de situatie ernstig. Op basis van satellietdata van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA blijkt dat de huidige droogte in grote delen van Europa een gelijkaardig effect heeft op het freatische grondwater, het grondwater in de bovenste lagen. Dat is duidelik te zien op onderstaande kaart van de NASA: 

Kleine waterlopen zijn er erg aan toe

Ook voor de kleinere, onbevaarbare waterlopen is de situatie ernstig. "Hoewel er een maand geleden al op meer dan de helft van de meetplaatsen zeer lage waarden gemeten werden, zien we dat op 5 september de 14-daagse gemiddelde debieten op de onbevaarbare waterlopen op veel locaties nog verder daalden," klinkt het. 

Op drie kwart van de meetplaatsen (74,6 procent) worden zeer lage en op 17,9 procent lage 14-daagse gemiddelde debieten gemeten. "Op maar 7,5 procent van de meetplaatsen worden normale waarden gemeten en nergens zien we hoge of zeer hoge 14-daagse gemiddelde debieten", stipt de VMM aan. 

Op 45 procent van de meetplaatsen in Vlaanderen zijn de debieten historisch laag

VMM

Overigens worden op 45 procent van de meetplaatsen (verspreid over Vlaanderen) historisch lage 14-daagse gemiddelde debieten gemeten. De jongste dagen is wel opnieuw beginnen te regenen, maar het zal nog maanden duren vooraleer de situatie substantieel kan verbeteren, als het tenminste voldoende regent de komende weken en maanden.  

Meest gelezen