Yorick Jansens

Bijna 500 arbeidskaarten ingetrokken bij Borealis en Antwerp Container Transport

Vlaams minister van Werk Jo Brouns (CD&V) heeft bij het Antwerpse transportbedrijf Antwerp Container Transport International (ACT) en bij twee onderaannemers van Borealis, dat deze zomer al volop in het nieuws kwam, alles samen bijna 500 arbeidskaarten ingetrokken. "Ik hanteer een zerotolerancebeleid wanneer het arbeidsmigratie en de tewerkstelling van buitenlandse werknemers betreft. De inbreuken die de inspectiediensten bij ACT en Borealis vastgesteld heeft, zijn zeer ernstig", zegt Brouns.

Bij ACT trekt Brouns alle 161 lopende arbeidskaarten in - de zwaarst mogelijke sanctie. Federale en regionale inspectiediensten stelden er namelijk verschillende zware inbreuken vast, die betrekking hebben op onder andere illegale tewerkstelling, de socialezekerheidsregels en het niet respecteren van de loonwetgeving.

Een intrekking van een arbeidskaart betekent dat de tewerkstelling van de betrokken werknemers onmiddellijk moet worden stopgezet.

Op de bouwwerf van Borealis was reeds een onderzoek naar mensenhandel gestart en was de samenwerking met de onderaannemers IREM en Anki Technology al stopgezet. Daarop beval Brouns een inspectieonderzoek naar de 196 arbeidskaarten die aan IREM waren uitgereikt en de 121 kaarten voor ANKI. Omdat de Vlaamse Sociale Inspectie nu samen met de federale inspectiediensten onder meer inbreuken in de loonstaten en bij het melden van RSZ-prestaties heeft vastgesteld, heeft Brouns beslist om al deze 317 arbeidskaarten in te trekken.

De minister benadrukt dat Vlaanderen de betrokken werknemers niet aan hun lot overlaat. "Ik heb de VDAB ingeschakeld om deze werknemers, die uiteindelijk slachtoffer zijn van wanpraktijken van de werkgever, bij te staan. Zij zullen actief geheroriënteerd worden op onze arbeidsmarkt."

Meest gelezen