CHECK - Ja, watermeloenen kunnen schuimen, maar dat komt niet door een chemische injectie

Een schuimende watermeloen? Sinds enkele dagen circuleert de bizarre video op sociale media. De kans is echter groot dat de meloen in kwestie werd bedekt met afwasschuim, máár watermeloenen kunnen wel degelijk schuimen volgens experte Ann Schenk. Niet door een ‘injectie van chemicaliën’, zoals internetgebruikers claimen, maar simpelweg door rotting.

De meloen ging aan het rollen bij de noorderburen. De Nederlandse rapper Akwasi (echte naam: Akwasi Owusu Ansah) deelde een video op zijn Instagramstory van een schuimende ‘chemo-watermeloen’ die hij enkele dagen eerder had gekocht in de Albert Heijn. “Hoeveel chemische troep zit er tegenwoordig in fruit”, vraagt hij zich dan af bij een screenshot van een site over chemische injecties in watermeloenen. Zijn bedenkingen werden gedeeld door de Instagrampagina ‘cestmocro’ (866.000 volgers) en kregen meer dan 34.000 likes.

Screenshot Instagram

De website die Akwasi citeert, claimt dat watermeloenen “worden ingespoten met een kleurstof om hen er uitzonderlijk rood en sappig uit te laten zien.” Daardoor zouden ze verschillende chemische stoffen bevatten zoals “nitraat, kunstmatige kleurstoffen (loodchromaat, methanol) geel, Soedanrood), carbide, oxytocine, die schadelijk zouden zijn voor de gezondheid." Zulke geïnjecteerde watermeloenen zou je volgens het artikel kunnen herkennen aan “schuim of water dat uit het oppervlak van de watermeloen komt.”

Volgens Ann Schenk van het Vlaams Centrum voor Bewaring van Tuinbouwproducten worden meloenen niet geïnjecteerd. Daar is gewoon geen reden voor, “een meloen heeft al van zichzelf een goede vorm en kleur”, en het zou helemaal niet makkelijk zijn. Met een injectie krijg je absoluut geen mooie kleurverdeling in de vrucht en ook de vorm aanpassen gaat niet zomaar omdat de schil zeer hard is. Er wordt natuurlijk ook zeer streng op gecontroleerd.

Telers gebruiken wel andere manieren om zo goed mogelijke meloenen te krijgen, tegenwoordig worden ze bijvoorbeeld rechtopstaand geteeld om een rondere vorm te krijgen zonder drukplekken. En natuurlijk worden er, zoals bij ander fruit, pesticiden gebruikt. Het is dus steeds aangeraden om je fruit te wassen.

Toch schuim

Ann Schenk bevestigt wel dat watermeloenen kunnen schuimen, maar dat heeft helemaal niets te maken met één of andere injectie. “Watermeloenen kunnen natuurlijk bederven en zullen dan fermenteren (gisten), dat ging ook sneller bij de hoge temperaturen van deze zomer. Bij fermentatie is er sprake van een echt rottingsproces: de meloen is gewoon niet goed meer en ruikt zeer sterk.” In het filmpje hieronder zie je daar een voorbeeld van: 

“In de literatuur is er sprake van sommige bacterie-infecties op meloenen die een soort ‘foam’ geven wanneer er CO2 vrijkomt bij de gisting", zegt Schenk, "maar dat ziet er heel anders uit dan in dit filmpje, veel minder spectaculair. Bovendien gaat het dan gepaard met voorafgaande lesies, wondjes gemaakt door de bacterie (zoals te zien op de foto hieronder), die een consument goed kan opmerken.” Een meloen begint dus nooit uit het niets te schuimen

Gerald Holmes, Strawberry Center, Cal Poly San Luis Obispo, Bugwood.org

Fake schuim

Zien we in de video van Akwasi dan het gevolg van bederf? Volgens Schenk alvast niet: "het gaat hier volgens mij om ‘fake news’? Het schuim lijkt meer op badschuim dat erop is gelegd dan op iets wat de meloen produceerde."

Wanneer een meloen bederf doormaakt door over datum te zijn, is dat ook op veel andere manieren te zien. Het vruchtvlees wordt zacht, er verschijnen holtes binnen de meloen en er wordt een zeer onaangename alcoholgeur afgestoten. “Bij andere video’s op het internet (bijvoorbeeld de twee die ook in dit stuk staan) zie je die kenmerken wel terugkomen. Die lijken me dus wel betrouwbaar te zijn.”

Conclusie

  • Op het internet circuleert een virale video van een schuimende watermeloen, dat zou komen door een chemische injectie.
  • Watermeloenen kunnen wel degelijk schuimen, maar enkel als ze bedorven zijn en als gevolg van fermentatie. Die claim dat er schuim kan vormen op watermeloenen beoordelen we dan ook als waar. Al vermoeden we wel dat het in de video van Akwasi eerder gaat om aangebracht schuim in plaats van om een natuurlijk rottingsproces. 
  • De bewering dat dat schuimen komt door een chemische injectie, beoordelen we als niet waar. Volgens experte Ann Schenk is er geen enkele reden om meloenen te injecteren en zou het ook niet helpen om de kleur of vorm zo te beïnvloeden. Natuurlijk kunnen er, zoals bij ander fruit, mogelijk pesticiden worden gebruikt. Het is dus steeds aangeraden om je fruit te wassen.

Dit artikel is geschreven op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie.

Meer informatie over de factchecks van VRT NWS lees je in dit artikel

Je vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties. 

Wil je iets laten checken? Stuur ons dan een mail via check@vrtnws.be of vul het je vraag in bij deCheckers.

Meest gelezen