UGent onderzoekt lessen omstreden professor Psychologie: "Studenten en personeel zijn ongerust over zijn eerlijkheid"

De Gentse universiteit gaat de lessen van professor Mattias Desmet aan de faculteit Psychologie onderzoeken. De professor kwam in opspraak omdat hij in de talkshow van een Amerikaanse complotdenker had gelogen. De UGent nam al afstand van de uitspraken, maar het neemt nu ook zijn lesmateriaal onder de loep. "Naar aanleiding van zijn uitspraken is er ongerustheid bij studenten en personeel over zijn wetenschappelijke integriteit", zegt decaan Ann Buysse. 

Professor Mattias Desmet deed zijn uitspraken een kleine week geleden in de talkshow van Alex Jones, een bekende Amerikaanse complotdenker. Desmet vertelde er dat hij met eigen ogen had gezien hoe dokters in België een openhartoperatie uitvoerden zonder dat de patiënt verdoofd was, hij was enkel onder hypnose gebracht. Toen andere wetenschappers dat in twijfel trokken, verontschuldigde Desmet zich en zei hij dat hij gelogen had.

De rector van de UGent, Rik Van de Walle, distantieerde zich van de uitspraken, maar hij benadrukte dat iedereen aan de Gentse universiteit recht heeft op zijn eigen mening. Intussen veroorzaakte de situatie veel onrust aan de UGent. "Naar aanleiding van de uitspraken van professor Desmet in die talkshow is er ongerustheid bij studenten en personeel over de wetenschappelijke integriteit", zegt decaan Ann Buysse. 

Elke wetenschapper bij ons is gebonden aan een aantal deontologische regels

Ann Buysse, decaan Faculteit Psychologie

"Elke wetenschapper bij ons is gebonden aan een aantal deontologische regels, zoals het juist citeren van andere wetenschappers, het goed analyseren van data, enzovoort. Het feit dat professor Desmet iets zegt waar hij later op terugkomt, maakt bij velen de bezorgdheid los of hij wel de volledige wetenschappelijke integriteit volgt."

Regels van de wetenschap

Daarom besliste de universiteit om zijn lesmateriaal en zijn wetenschappelijk werk te onderzoeken. "De opleidingscommissie van onze faculteit zal zijn lesmateriaal controleren en zien of alles gebeurt volgens de regels van de wetenschap. Daarnaast gaat de integriteitscommissie bekijken of zijn boek en zijn ander wetenschappelijk werk voldoet aan de eisen van de integriteit."

We willen geen heksenjacht starten en dragen de vrije meningsuiting hoog in het vaandel

Ann Buysse, decaan Faculteit Psychologie

"Ik wil benadrukken dat we geen heksenjacht willen starten en dat we de vrije meningsuiting hoog in het vaandel dragen aan de UGent", vervolgt Buysse. "We houden de dialoog met professor Desmet ook open. Maar we willen dit wel transparant laten onderzoeken."

Meer duidelijkheid tegen februari

Het onderzoek moet tegen februari afgerond zijn, want dan begint het tweede semester aan de UGent. "Professor Desmet geeft sinds vorig jaar het vak Cultuur en Maatschappijkritiek. Dat staat pas in het tweede semester op de planning. We hebben afgesproken dat het onderzoek tegen dan af is, zodat we eventuele maatregelen, als dat nodig zou zijn, tijdig kunnen nemen."

Meest gelezen