De Oekraïense minister van Defensie Oleksiy Reznikov en zijn Amerikaanse ambtsgenoot Lloyd Austin

VS kondigt nieuw militair steunpakket aan van 675 miljoen euro voor Oekraïne

De Verenigde Staten hebben een nieuw wapenpakket ter waarde van zo'n 675 miljoen euro beloofd aan Oekraïne in de strijd tegen Rusland. Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin aangekondigd. De bondgenoten van Oekraïne komen vandaag samen op de Amerikaanse vliegbasis in Duitsland om hun steun aan Oekraïne te coördineren.

"Vandaag zien we duidelijk het succes van onze gezamenlijke inspanningen op het slagveld", zei Amerikaanse minister van Defensie Austin in aanloop naar de bijeenkomst van Defensieministers en militaire leiders van meer dan 40 landen op de Amerikaanse vliegbasis in het Duitse Ramstein. Ze gaan bekijken wat ze nog voor Oekraïne kunnen betekenen op vlak van wapenproductie.

"Elke dag zien we de vastberadenheid van bondgenoten en partners over de hele wereld die Oekraïne helpen de illegale, imperiale en onverdedigbare veroveringsoorlog van Rusland te weerstaan", zei Austin nog.

Het nieuwe Amerikaanse hulppakket omvat onder meer geleide raketsystemen, artilleriemunitie, gepantserde ambulances, antitanksystemen en handvuurwapens", verduidelijkte Austin aan de pers.

Bekijk het verslag uit het Journaal over de bijkomende steun aan Oekraïne:

Videospeler inladen...

Bijeenkomst toont "eenheid en solidariteit"

Deze vijfde bijeenkomst van Oekraïense bondgenoten, op uitnodiging van de Amerikaanse minister, is bedoeld om de "eenheid en solidariteit" te tonen, vulde de Amerikaanse stafchef, generaal Mark Milley, aan. 

Volgens Milley is artillerie beslissend in het conflict. De stafchef geeft aan dat het Oekraïense en Russische leger een oorlog van uitputting van munitie voeren, waardoor deze voorraden cruciaal worden. Het doel van deze bijeenkomst is "proberen om de behoeften te bepalen en die vervolgens vergelijken met het aanbod, dit kunnen de voorraden uit de landen zijn of wat de defensie-industrie kan produceren", aldus Milley.

Beluister het gesprek met defensiespecialist aan het Clingendael Instituut Dick Zandee in "De ochtend" op Radio 1 over de bijeenkomst in Duitsland:

Oekraïne voert tegenoffensief in het zuiden

Oekraïne voert sinds vorige week een tegenoffensief in het zuiden van zijn grondgebied. President Volodimir Zelenski heeft herhaaldelijk bevestigd dat hij "alle regio's onder Russische bezetting wil terugnemen", inclusief de Krim. Het schiereiland dat in 2014 door Rusland werd geannexeerd. Zelenski meldde eerder deze week "goed nieuws uit de regio Charkov", verwijzend naar "plaatsen waar de Oekraïense vlag is teruggekeerd".

Maar Oekraïne heeft zijn -door Rusland gemaakte- wapens uitgeput, de Oekraïense verdediging is nu volledig afhankelijk van westerse militaire hulp.
Rusland van zijn kant heeft zich tot Noord-Korea gewend om grote hoeveelheden raketten en artilleriegranaten te kopen, volgens de VS.

VS kondigt nog extra steun aan

Bovendien heeft de VS vandaag nog een extra schijf van 2 miljard dollar aan steun beloofd aan Oekraïne en achttien partnerlanden, dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken gemeld die op bezoek is in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Het gaat om steun in de vorm van leningen en subsidies voor de aankoop van Amerikaanse wapens.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken komt deze hulp bovenop de 675 miljoen euro aan directe wapensteun die Austin heeft aangekondigd in Duitsland. 

Eind augustus kondigde de Amerikaanse president Joe Biden ook al steun aan voor Oekraïne ter waarde van zo'n 3 miljard dollar. Daarmee zou Kiev luchtverdedigingssystemen, artilleriesystemen, munitie, drones en radars kunnen aanschaffen "om zich op lange termijn te kunnen verdedigen".

Meest gelezen